Hlavní obsah

Tento obytný Ford pick-up je jako pojízdný dům

Foto: Ryan Ellenberg/ Facebook

Expedičně upravený Ford F-550 jako pojízdný dům? Proč ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají vůbec obytné vozy nějaký smysl? Podle mnohých rozhodně – a čím větší auto jako základ, tím větší potenciál pro řešení prostoru a samotné vybavení. Ford F-450 je evidentně jedním z těch kvalitních základů, jak by mohl potvrdit zatím ještě aktuální majitel tohoto konkrétního kusu – silný naftový motor, robustní konstrukce a spousta prostoru na „hraní“.

Článek

Je vůbec pozoruhodné, jak velké oblibě se momentálně obytné vozy těší – zejména potom za velkou louží, ale také na západě starého kontinentu. Jeden by řekl, že na tom má dost možná podíl i aktuální situace ve světě, která nedovoluje volný pohyb, jako jsme byli ještě před relativně nedávnou dobou zvyklí. Inu, když dovolená nemůže za mnou, přijedu já za ní – a třeba s celým domem!

Foto: Ryan Ellenberg/ Facebook

Vůz má nespočet úložných prostor. Ty vzadu uchovávají převážně akumulátory, na střeše jsou potom boxy na objemnější náklad

A to je právě ono – některé stavby obytných terénních vozů jsou totiž tak promyšlené, že jde do určité míry spíš o pojízdné domy. Najdete v nich jednu či dvě televize, sprchu, plotnu na vaření, malý stůl, u kterého si můžete vychutnat ranní kávu, a samozřejmě také postel. A jak jsme se v minulosti už přesvědčili, absence asfaltových cest nemusí zdaleka představovat takový problém, jak se na první pohled může zdát.

Tento Ford F-450 4x4 upravený na expedice je toho jasným důkazem. Tento obytný off-road má například izolovanou sendvičovou střechu tvořenou laminátem a hliníkem, povrchovou úpravu pak tvoří čtyři vrstvy základního laku a čtyři vrstvy klasického laku. Myslelo se i na zvýšené riziko rzi, a tak všechny kovové části, které by normálně byly vystaveny na pospas přírodním živlům, jsou potaženy matně černým ochranným povlakem na pryžové bázi. V podlaze a v podbězích je potom voděvzdorné těsnění – velmi chytré!

Na autě jsou potom umístěny hliníkové boxy. Ty na zádi a v jejím okolí slouží především jako úložné prostory, ale s výjimkou těch spodních – ty slouží jako pouzdro pro akumulátory, uchovávající elektrickou energii. Střešní boxy lze potom použít na objemnější vybavení a zavazadla jako například lyže. Vedle nich jsou pak 350W solární panely a zásobník na 50 galonů (tedy zhruba 200 litrů) vody pro sprchu se solárním ohřevem.

Interiér dokáže bezpečně pojmout až devět cestujících, dokonce je přítomno i devět bezpečnostních pásů. Skládací postele potom nabídnou nocleh pro celkem šest dobrodruhů – ovšem pro více prostoru dosavadní majitel jednu z nich demontoval.

Samotné vybavení interiéru potom zahrnuje mikrovlnku, vařič nebo připojení k wifi. Na palubě je naftové vytápění a ohřev vody. K výše zmíněné 200litrové nádrži na vodu sloužící pro sprchu je tu ještě zásobník na 85 galonů (tedy nějakých 320 litrů) pitné vody a rovněž dva 150litrové zásobníky na odpadní vodu.

Pohon pak zajišťuje 6,7l naftový V8 Ford Power-Stroke, samozřejmě s pohonem všech kol. Podvozek i pneumatiky jsou sériové, ale prý by bylo v případě potřeby možné auto osadit i větším a odolnějším obutím.

A kolik že si majitel žádá za tento pojízdný příbytek pro dobrodruhy? No, popravdě tento expediční Ford F-450 už podle všeho nový domov našel, neboť do uzávěrky tohoto článku již stihl inzerát z facebookové stránky „B Class Camper Vans For Sale“ zmizet. Cena za opravdu univerzální off-road s najetými 38 tisíci mílemi (cca 61 tisíc kilometrů) byla tehdy 135 tisíc dolarů, tedy 2,87 milionu korun.

Reklama

Načítám