Hlavní obsah

Takhle se řadí na Filipínách. S grácií a pravou nohou

Foto: Lawrence Ruiz - Wikipedia

Jedno z původních Jeepney na Filipínách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetová videa s auty nabírají mnoho podob. Nad některými uznale pokýváte, nad některými kroutíte hlavou, ale na některá – a mezi nimi třeba i tohle – prostě zůstanete fascinovaně zírat. Video na Facebooku pochází z Filipín a muž, který na něm řídí lokální prostředek hromadné dopravy, používá k řazení manuální převodovky techniku, kterou jsme skutečně ještě nikdy neviděli a asi ani neuvidíme.

Článek

Pokud vás zajímá, na co to vlastně hledíte, potom vězte, že se jedná o takzvané „Jeepney“. Prodloužený vůz pro pasažéry, vytvořený z původních Jeepů, které byly rozprodány na Filipínách po druhé světové válce místním. Jednalo se o rychlou a levnou metodu, jak po válce obnovit hromadnou dopravu, když většina stávajících vozů nepřežila válečnou vřavu. A ačkoliv dnes už vozy přestavěné z prapůvodních válečných Jeepů naleznete jenom zřídkakdy, tradiční zdobná auta, schopná pojmout velkou spoustu pasažérů naráz, jezdí zvesela dál.

Popravdě nevíme, jaké konkrétní Jeepney řídí Filipínec na videu, ale to je v zásadě nepodstatné. Zásadní je totiž způsob, jakým ho řídí, potažmo jak řadí. Ve svítivě bílých „kroksech“ totiž pilot ovládá nejen pedály, ale taky řadicí páku. Ta je zcela patrně příliš krátká a ohýbat se k ní by bylo nepohodlné, takže koneckonců proč si nevypomoci nohou…

Tomuhle umu nožního řazení obdivně tleskáme. Z minutového videa je vidět, že už řidič přesně ví, kam jaký kvalt v rozeklané kulise zapadá a každý „kopanec“ do volně se pohybující řadicí páky je veden s jistotou. V našich končinách by asi dotyčný schytal nějakou tu pokutu za gumové pantofle bez pevné paty, ovšem na takové detaily se na Filipínách asi úplně nehraje.

Tohle video nám zkrátka zlepšilo den…

Reklama

Načítám