Hlavní obsah

Švédský Koenigsegg brzy představí své „Thorovo kladivo“

Foto: Koenigsegg

Koenigsegg chystá další nové hyperauto

„Když vy přistavíte, tak my to poženeme o štok!“, řekli si zřejmě v Koenigseggu po představení Bugatti Chiron, adepta na nejrychlejší silniční auto světa. Je pravda, že Koenigsegg Agera RS dokázal uhánět 447 km/h, ale nikdy nevíte. A proto teď svět obletěly skici nástupce Agery. Měl by se ukázat světu příští rok v Ženevě.

Článek

Co tedy můžeme ze zatím jediného dostupného materiálu vyvodit? Překvapivě mnoho! Obří zadní křídlo, enormní difuzor, spoustu průduchů, výdechů (patrně i nádechů), a pořádně macaté pneumatiky. Takže je jasné, že to bude Koenigsegg každým coulem – test otcovství nebude tedy potřeba.

Podle dostupných informací (čti drbů) by vlastně mělo jít o „běžný“ koenigsegg, s V8 biturbo a bez hybridní výpomoci, týrající zadní kola přes převodovku s pádly ve stylu F1. Je fakt, že za ta léta jsme si už na vaše 1300koňová monstra skoro zvykli, pane Koenigseggu.

Sám zakladatel automobilky tvrdí, že v jejich mistrovském dílu je stále velký potenciál: „Motor pro nás momentálně nepředstavuje limit – s každým vývojovým cyklem ho uděláme o trochu výkonnější a o trochu lehčí, a takhle pořád dokola. Protáhneme mu plíce, zvýšíme efektivitu a rázem nám vykazuje o dvacet, třicet koní vyšší výkon, dokonce při vyšší odolnosti a spolehlivosti. Sami jsme fascinováni tím, jak je jeho konstrukce odolná. Myslím, že opět o trochu zvedneme laťku – bude schopen vyšších otáček, zároveň však bude lehčí než předchůdce,“ nechal se slyšet Christian von Koenigsegg.

Jen nevíme, co si o tom myslet. Vše to zní až příliš dobře. Buďto mají chlapci ze Švédska velké, ehm, sebevědomí, nebo používají mimozemské technologie. Ať je to tak či tak, už nám v minulosti dokázali, že obojí je možné. Důležité je, že si nebude přebírat zákazníky s Regerou. „Regera je spíše hyper-GT, je využitelnější. Nástupce Agery RS bude naproti tomu více připomínat závodní auto – a bude také schopnější než Agera RS,“

Nasucho polykáme.

Reklama

Načítám