Hlavní obsah

Supersportovní Lamborghini a obří Durango v souboji na 400 m

Foto: Hennessey

Americký úpravce Hennessey, který si libuje v dopování poctivých V8 k bláznivým výkonům, se rozhodl demonstrovat schopnosti svých vylepšených aut tak, že proti sobě postavil supersportovní Lamborghini v sériovém stavu a velké rodinné SUV ze své dílny. Jak tohle dopadne…?

Článek

Závody na čtvrt míle jsou oblíbený americký národní sport. I když úprk po rovince neříká o celkové dynamice vozu příliš mnoho (v zatáčkách jde totiž o víc než jen hrubý výkon), je to snadný způsob poměřování s jednoznačným vítězem. A že takhle jde poměřovat i auta jinak zcela nepoměřitelná, předvádí nejnovější video, na kterém si to rozdal ryzí supersport s obřím SUV. Na koho byste si vsadili?

Určitě na nabroušené Lamborghini Aventador S, jehož pohon je stejně ostrý jako jeho design – 6,5 V12 produkuje 740 koní, které přes bleskurychle řadící sekvenční převodovku roztáčejí všechna čtyři kola. Na stovku vystřelí za 2,9 sekundy a sviští rychlostí až 349 km/h. Prostě to nejlepší, co za svých osm milionů můžete pořídit.

O co se to tedy pokouší to obrovské Dodge Durango se třemi řadami sedadel, pěti metry na délku a 2,3 tunami živé váhy? Jenže tohle není obyčejné Durango – u Hennesseyho mu totiž implantovali srdce Challengeru SRT Hellcat, tedy 6,2 V8 dopovaný kompresorem, a naladili ho místo 717 koní na rovný TISÍC KONÍ!

Úvod část videa můžete klidně přeskočit, akce začne až v čase 1:30 min.

Výsledkem je, že auto o velikosti rodinného domu nechalo ryzí supersport v prachu. Už na startu mu frnkne o několik délek a náskok dál natahuje, Lambo začne dotahovat až v rychlostech nad 200 km/h, kdy Durango zradí aerodynamika cihly, ale to je už příliš pozdě. Durango HPE1000 soupeřící Aventador prostě zničí a zadupe do země. Tedy přinejmenším do první zatáčky…

Reklama

Související témata:
Načítám