Hlavní obsah

Špatný zrak je velký problém, přesto ho takřka nikdo neřeší

Foto: Shutterstock

Slepí vrazi jsou za volantem stejně nebezpeční jako opilci

Každý den řešíme bezpečnost na silnicích v podobě agresivních řidičů, nevyježděných začátečníků nebo seniorů. Ti všichni nám často připadají nebezpeční. Nikdo ale bohužel neřeší, jestli každý, kdo sedá za volant, má v pořádku zrak. Přitom řidič se špatným zrakem může být stejně nebezpečný jako ten, který řídí pod vlivem alkoholu nebo drog.

Článek

Nejdříve trocha čísel. V České republice je aktuálně asi 6 milionů řidičů. Například v roce 2017 se u nás stalo 103 821 dopravních nehod, při kterých bylo usmrceno 502 osob. Pod vlivem alkoholu bylo způsobeno 4 251 nehod, při kterých zemřelo 53 osob. Přítomnost návykových látek byla policií zjištěna u 297 nehod. Bohužel ale nikdo neřeší, kolik nehod bylo způsobeno špatným zrakem řidiče.

Přitom podle odborníků má dobrý nebo dobře korigovaný zrak jen 25 % řidičů, zbytek buď špatně vidí nebo má staré brýle. Děsivé je, že podle průzkumů nebylo 74 % řidičů za poslední rok u očního lékaře na prohlídce. I přesto si ale 58 % řidičů myslí, že má zrak zcela v pořádku, ovšem faktem je, že 71 % všech řidičů by nějakou korekci zraku potřebovalo. A ještě přidáme jedno číslo. Až 8 % řidičů by pro svůj špatný zrak vůbec nemělo sedat za volant!

Takovým lidem se říká slepí vrazi a stejně se jmenuje i asociace, která se špatně vidícím řidičům věnuje. Ta zároveň upozorňuje na to, že ačkoliv jsou všechna ta čísla opravdu hrozivá, sami řidiči s tím zřejmě nic dělat nehodlají. Stejně se k tomu bohužel postavily i úřady. A přitom by na případném řešení nebylo nic složitého.

Například ve Velké Británii před nedávnem podobné asociace zveřejnily takřka totožně děsivá čísla. Tamní úřady reagovaly velmi rychle a vypadá to, že v nejbližší době bude schválen zákon, který řidičům nařídí návštěvu očního lékaře minimálně každých 10 let, přičemž u osob starších 70 let takové kontroly budou povinné častější. Úřady navíc ve spolupráci s lékaři určí standard kvality zraku, aby bylo jasné, kdo má oči v pořádku a kdo už potřebuje brýle.

Jednoduché a účinné. Ovšem v České republice to takto fungovat asi nikdy nebude. Není to tak dlouho, kdy byl podobný návrh na povinné kontroly zraku předložen i našim zákonodárcům. Návrh měli na svědomí právě specialisté, kteří stojí za projektem slepí vrazi, ale asi už tušíte, jak to dopadlo. Jen před pár dny byl návrh na povinné kontroly zraku v poslanecké sněmovně sice projednán, ale nakonec smeten ze stolu. Zajímalo by nás, kolik lidí ještě musí přijít o život, než toto nebezpečí naši zákonodárci začnou brát vážně a řešit.

Reklama

Související témata:
Načítám