Hlavní obsah

Škoda Vision X - koncept malého crossoveru je CNG hybrid 4x4

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předokolka, čtyřkolka i zadokolka, elektromobil, auto na CNG i na benzín. Tohle všechno je nový koncept Škoda Vision X, který uvidíme již za týden v Ženevě. Jedná se o předzvěst nového malého SUV značky.

Článek

Škoda nás dále láká do Ženevy, kde se představí nový koncept Vision X - předzvěst nejmenšího SUV značky. A my nyní již známe technické specifikace vozu, které jsou velmi zajímavé. Koncept totiž dostane hybridní systém kombinující spalovací motor na CNG/benzin a elektromotor.

Foto: Archiv Garáž.cz

Přední kola tak bude roztáčet jednotka 1.5 TSI o výkonu 130 koní a točivém momentu 250 N.m, která primárně běžní na CNG, ačkoliv nechybí ani menší benzinová nádrž pro případ nouze. Dvě nádrže na CNG jsou umístěny pod zadními sedadly. Pokud auto běží výhradně na spalovací motor, pohání přední kola. Elektromotor je umístěn na zadní nápravě a roztáčí tedy zadní kola. Auto může jet i výhradně na elektřinu, pak se jedná o zadokolku. Když ale přijde na věc, zapojí se oba motory a máte čtyřkolku, ovšem bez kardanu. 48 voltová li-ion baterie se dobíjí během jízdy, kupříkladu když auto plachtí či brzdí.

Zrychlení z nuly na stovku proběhne za 9,3 sekundy a maximální rychlost činí 200 km/h. Jak je silný elektromotor zatím nevíme, takže vám neřekneme ani celkový výkon vozu. Dojezd vozu však má být až 650 km při reálných emisích 89g na kilometr. Více se o autě dozvíme v Ženevě. Prohlédnout si také můžete dvě nové fotografie - přídě a systému pohonu.

Reklama

Načítám