Hlavní obsah

Škoda ukazuje siluetu elektromobilu Enyaq

Foto: Škoda Auto

Silueta Škody Enyaq

Škoda Auto o tomhle voze hovoří jako o nejdůležitějším modelu letošního roku. A nejdůležitější asi skutečně bude, alespoň pokud i nadále vydrží jednomyslné zaměření evropských automobilek na elektrický pohon. Enyaq je totiž první elektrické auto Škody, které je konstruované od samého začátku jako elektromobil.

Článek

Ano, prvenství mezi elektrickými auty má u Škodovky navždy Citigo. Jenomže malé městské auto vychází ze standardní „spalovací“ platformy, která byla pouze upravena na zástavbu elektrického pohonu. Oproti tomu chystané SUV Enyaq je konstruováno coby elektromobil už od samého začátku a využívá platformu MEB, která v rámci koncernu Volkswagen vznikla právě pro elektrická auta. Na MEB už byl představen Volkswagen ID.3, o němž se ve Volkswagenu mluví jako o prvním skutečně masovém elektrickém autě. Ne že bychom podobné heslo neslyšeli již dříve třeba u Tesly Model 3 a u dalších elektromobilů.

Nicméně zpátky k Enyaqu, jehož finální odhalení proběhne 1. září v Praze. Aby si Škodovka trochu „předehřála“ publikum, vypustila nyní do světa poodhalující snímek – ze stínu jen jemně vystupující siluetu střechy a bočních linií. Ta ukazuje elegantně položené čelní okno, ladně padající střechu směrem k zádi, svalnaté linie blatníků a rovnou hranu, která se táhnese přes celou boční délku auta.

Hned jak jsem snímek obdržel, zkusil jsem jej silně zesvětlit v tušení, že by se mohlo ve stínech ukrývat něco víc. Úspěch se dostavil jenom napůl. Z tmavého obrázku sice vystoupilo pár nových linií, většina jich ale stále zůstala skryta. A přesně pro zvědavce, jako jsem já, přidala Škoda do stínu také nápis „Uvidíme se v Praze 1. září“, který vystoupil až po výrazném zesvětlení.

Foto: Škoda Auto

Výrazné zesvětlení oficiálního obrázku odhalilo pár detailů, ale taky ukrytý nápis

Chcete-li si ovšem udělat o siluetě vozu lepší představu už nyní, mrkněte na fotografie zamaskovaného prototypu, kterým se mohl kolega Kuba svézt po Irsku už v zimě.

Foto: Škoda Auto

Prototyp s maskováním focený v Irsku

Barevná fólie maskující hromadu detailů karoserie záměrně kazí jasnou představu o finálním vzhledu, ale jistý obrázek si lze vytvořit. Tak či tak jsme zvědaví, jak bude Enyaq ve finále vypadat. Předpokládáme, že další poodhalující snímky na sebe nenechají dlouho čekat.

Reklama

Související témata:
Načítám