Hlavní obsah

Škoda Roomster slaví a expediční Amarok – Týden v Garáži

Foto: Škoda Auto

Právě uběhlo 15 let od představení chytrého, prostorného a dostupného rodinného auta Škoda Roomster, který praktickým Čechům učaroval. Jeho pokračovatele jsme se však stále nedočkali – přitom se potvrzuje, že právě takové auto na českém trhu hodně chybí.

Článek

Je skutečně paradoxní, že tuzemská automobilka Škoda, která své renomé tolik staví na prostornosti, praktičnosti a uživatelské přátelskosti, nikdy nepostavila velkoprostorové rodinné auto. Ano, bylo tu několik (spíše tajných) projektů, ale Sharan nebo Touran s okřídleným šípem na přídi světlo světa kupodivu nikdy nespatřil. Sériové výroby se tak dočkal pouze jediný vůz…

A tím byl přesně před 15 lety narozený kompaktní Roomster postavený na platformě druhé generace Fabie, s níž sdílel valnou část komponent a design až po B-sloupek. Za ním se však nacházel prostorný a prosvětlený obývák s úžasně variabilní koncepcí – vůbec poprvé se zde objevila sedadla VarioFlex dělená v poměru 40:20:40 a individuálně posouvatelná, sklopná a snadno vyjmutelná. Za nimi byl zavazadelník o objemu 450–530 litrů, který po sklopení zadních sedadel mohl narůst na 1 555 litrů (nebo dokonce 1 780 litrů po jejich vyjmutí) s přepravní plochou dlouhou téměř 1,6 metru. Roomster byl prostě dokonalý rodinný přítel a šikovný kapesní stěhovák.

Foto: Škoda Auto

Se zadními sedadly a prostorem kolem nich se daly dělat skutečné divy!

Není divu, že si ho praktičtí Češi tolik zamilovali a konec jeho výroby v roce 2015 dlouho oplakávali. Na spadnutí byla druhá generace, jež však měla být jen přeznačkovanou variací VW Caddy, jenže té zlomilo vaz snižování nákladů po kauze Dieselgate. Na další rodinné MPV jakékoliv velikosti tak Škoda stále čeká. A jak ukázal náš srovnávací test Škody Kodiaq a Citroënu C4 Grand Picasso, moderní sedmimístné SUV ani přes veškerou snahu na poctivé a promyšlené velkoprostorové MPV pořád nemá, takže by si Škoda nějaké to chytré a dostupné MPV jako Roomster zasloužila. Co říkáte?

Foto: WorldCarFans.com

Druhá generace Roomsteru byla na spadnutí v podobě přeznačkovaného VW Caddy, ale do výroby se bohužel nedostala

Ale než nám vyjádříte svůj názor, pojďme si prosvištět nejúspěšnější články minulého týdne. Většina z vás určitě nepřehlédla špičkový expediční VW Amarok pana Brože, který si ho postavil v garáži a udivuje s ním i zkušené odborníky. Pokud byste si chtěli postavit vlastní obytný vůz, sledujte náš seriál Přestavba obytného vozu svépomocí. Také jsme vám udělali pořádek ve značení autobaterií, informovali jsme vás o praktické a stylové novince na českém trhu, crossoveru Toyota Yaris Cross, otestovali jsme praktický Volkswagen Golf Variant, vyzkoušeli jsme zvláštní vozítko Ellenator, které můžete řídit již od 16 let, a poprvé jsme se svezli s cestovním endurem Harley-Davidson Pan America.

A nyní zpět k původnímu tématu – chybí vám na trhu auto jako Škoda Roomster? Vyjádřete se v naší anketě níže nebo napište svůj názor do diskuse. Nic vám neslibujeme, ale třeba se Škoda chytí za nos…

Stýská se vám po Škodě Roomster?
Už jsem volal do Škodovky, aby vyrobili druhou generaci
68,3 %
Není to auto pro mě, ale na trhu rozhodně chybí
17,6 %
Uvítal bych ji maximálně v ryze užitkové variantě
4,4 %
Rodinná krabice? Ani nápad!
9,7 %
Celkem hlasovalo 8941 čtenářů.

Reklama

Načítám