Hlavní obsah

Škoda Octavia IV (2021): Prostornější a pohlednější!

Foto: Archiv Garáž.cz

Očekávali jste, že čtyřoká Octavia bude brzy vyměněna za další generaci vozu? Tak to jste na omylu, čtvrtá novodobá Octavia totiž přijde až na přelomu let 2020 a 2021. Má být však prostornější a pohlednější.

Článek

S detailními informacemi o nové Octavii nyní přišel německý Auto Bild, byť jsou to samozřejmě stále nepotvrzené spekulace. Čtvrtá generace českého bestselleru se objeví na trzích až v roce 2021, takže čtyři roky po představení faceliftované třetí generace. Vůz bude opět stát na platformě MQB, byť poměrně přepracované. Octavia je nyní jedním ze zásadních modelů VW Group - milují ji v Číně, dobře se jí daří i v Evropě a generuje zisk.

Vůz má být delší, a to jak rozvorem, tak karoserií, přičemž objem kufru by měl vzrůst na 610 až 630 litrů, což je v teritoriu současného Superbu. Hovoří se rovněž o pohlednějším exteriéru, ostatně Auto Bild ukazuje i své návrhy, jak by Octavia mohla vypadat.

Octavia má těžit z technologií vyvinutých pro další generaci Golfu, která přijde v roce 2019. Jedná se zejména o poloautonomní řízení, různé velikosti obrazovek palubního systému či hlasové ovládání. Očekává se také použití matrix LED světlometů.

Pod kapotou se objeví motor 1.5 TSI, přičemž ve variantě s Mild hybridem by to mohla být náhrada naftové jednotky 1.6 TDI. Přijde však i klasický dvoulitr TDI, avšak ve výkonových verzích 163 a 190 koní. Benzinová osmnáctistovka bude vyměněna za dvoulitr s 200 koňmi, podobně jako to má nové Polo GTI. A to zní poměrně zajímavě i pro milovníky tradičních spalovacích motorů.

TV show Garáž!

Pravidelný čtrnáctideník je tu znovu! Tentokrát s testem nejbrutálnějšího Mercedesu současnosti. Rejloš provětral zelenou bestii AMG GTR. Vyzkoušeli jsme si i oplastovaný kombík V90 od Volva, španělskou královnu malých vozů Seat Ibiza a navštívili německé závody DTM. To vše ZDE!

Reklama

Načítám