Hlavní obsah

Škoda Kodiaq GT: české SUV-kupé vyráží dobývat Čínu

Foto: Škoda Auto

Splývající záď působí dynamičtěji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naděje všech automobilek směřují k Číně, největšímu a nejlukrativnějšímu automobilovému trhu na světě. A česká Škoda na něm tolik touží uspět, že pro něj připravila další exkluzivní model – SUV-kupé Kodiaq GT.

Článek

Kdo by to byl řekl, že se z konceptu nastartovaného milovaným i nenáviděným BMW X6 stane takový hit? Nejnovějším následovníkem trendu SUV-kupé je i novinka od škodovky a už z prvního pohledu na skici vám musí být jasné, že verze GT je v podstatě jen standardním Kodiaqem se splývající zadní částí střechy.

Foto: Škoda Auto

Splývající záď působí dynamičtěji

Tím sice utrpěl vnitřní prostor (se třetí řadou sedadel, jako má standardní Kodiaq, rozhodně nepočítejte, GT bude pouze pětimístné), zato po vizuální stránce si verze GT polepšila – klesající linie střechy vytváří dynamičtější siluetu vzdáleně připomínající kupé (marketingové pomrkávání).

Designové úpravy jsou však rozsáhlejší, byť stále poměrně decentní – verze GT má totiž také mírně přepracovanou příď (mřížka pod maskou chladiče a víc vykrojený nárazník) i zadní nárazník (náznak difuzoru a viditelné chromované koncovky výfuku). Celkový dojem podtrhávají kola v designu Xtreme známá z modelů RS. Výsledkem je znatelně atraktivnější auto než je výchozí krabicovitý Kodiaq.

Foto: Škoda Auto

Také upravená příď vypadá dravěji

Dynamickému exteriéru by měla odpovídat i výkonnější technika. Kodiaq GT bude podle různých zdrojů nabízen s přeplňovaným benzinovým 2,0 TSI se 186 nebo 220 koni vždy spřaženým s dvouspojkovou převodovkou DSG, na výběr pak bude mezi pohonem předních a všech kol. Kodiaq GT se má spolu se Superbem stát vlajkovou lodí automobilky Škoda v Číně, čemuž odpovídá i interiér kvalitativně shodný s evropskou verzí. Další detaily se však dozvíme až po oficiálním představení, které je plánováno ještě tento měsíc na autosalónu v Chengdu.

Foto: Škoda Auto

Interiér Kodiaqu GT má potřebnou kvalitu

Kodiaq GT tak má na úspěch zaděláno – v Číně vozy SUV prostě milují (stejně jako zbytek světa) a Kodiaq se těší jejich velké oblibě (s 60 tisíci prodanými kusy za posledních 12 měsíců patří k nejprodávanějším škodovkám). Díky novému přírůstku tak Škoda dokáže nabídnout na tamním trhu hned čtyři SUV/crossovery: vedle dua Karoq a Kodiaq, které známe i tady v Evropě, je to pro Čínu exkluzivní model Kamiq (nahrazující oblíbeného prodlouženého Yetiho) a nyní zcela nový Kodiaq GT. Líbí se vám? Chtěli byste si ho koupit i tady? Zatím si musíte nechat zajít chuť, ale když bude velký zájem, třeba se časem objeví i v Evropě. Škodovce by určitě ostudu neudělal.

Chtěli byste Škodu Kodiaq GT vidět i v Evropě?
ANO
95,3 %
NE
4,7 %
Celkem hlasovalo 1184 čtenářů.

Reklama

Načítám