Hlavní obsah

Sezóna F1 2020 se pojede virtuálně, Räikkönen žádá o výjimku

Foto: Youtube F1

První virtuální závod F1 v Bahrajnu se už jel, ale bude se opakovat

Je to definitivní, FIA nařídila Liberty Media, hlavnímu promotérovi seriálu Formule 1, aby se dohodl s jednotlivými týmy, že sezona 2020 se pojede výlučně na simulátorech. „Nemá smysl zahajovat sezonu v její polovině, takhle stihneme do konce roku v pohodě všechny závody a fanoušci nebudou o nic ochuzeni,“ řekl prvního dubna šéf Liberty Media Chase Carrey.

Článek

Když byla zrušena úvodní Velká cena Formule 1 v Austrálii, byl z toho velký poprask. Následně bylo zrušeno dalších šest závodů. Bez náhrady tak měly zůstat závody v Austrálii a legendární Velká cena Monaka, dalších pět velkých cen, tedy Grand Prix Bahrajnu, Vietnamu, Číny, Nizozemska a Španělska se měly původně jet v náhradních termínech. Optimistické scénáře byly takové, že by sezona začala v červnu, ale už teď je jasné, že se to nestihne. FIA tedy rozhodla, že sezona 2020 bude zrušena bez náhrady, ale kvůli fanouškům a sponzorům se pojede alespoň virtuálně!

„Je to fér pro všechny zúčastněné strany,“ řekl nám Chase Carrey, šéf Liberty Media, která závody F1 pořádá. „Týmy ušetří nemalé peníze a mohou se soustředit na přípravu techniky pro sezonu 2021. Peníze, které dostanou za televizní práva, nebudou nižší o víc než pětadvacet procent, protože všechny závody budou přenášeny živě v předem domluvených časech na běžných kanálech. Sponzoři budou vidět. A jezdci na simulátorech stejně běžně trénují, takže ani pro ně to nebude nic nového. Jediní, kdo přijde o podívanou, budou reální fanoušci na jednotlivých okruzích, ale ti by stejně na mnoho Grand Prix kvůli karanténním opatřením nemohli dorazit.“

Původně se počítalo s tím, že se závody pojedou na simulátorech jen jako zpestření pokažené sezony. V závodech série byli na roštu současní piloti Formule 1, kterým dělali společnost další závodníci, či dokonce celebrity. Účast v závodech byla dobrovolná. Tento model se však neosvědčil - závod nakonec jeli jen dva aktuální jezdci a to Land Norris z McLarenu a nováček Nicholas Latifi v barvách Williamsu. „Byl to propadák,“ přiznal Chase Carrey. „Ale víme, že spousta jezdců jela pod pseudonymy, protože měli strach, že by je porazili méně slavní kolegové. Takže to prostě dostanou nařízeno a první závod se bude opakovat.“

Model je jasný. Software pro všechny bude jednotný a týmům jej dodá Liberty Media. Týmy pak mohou používat svoje profesionální simulátory, ale jezdci mohou závodit i na těch svých z domova. Náročnost bude snížena jednotným nastavením vozu pro všechny závodníky, snížením úrovně poškozování vozů při kolizích a umožněním použití ABS a kontroly trakce. Závody budou zkráceny na 90 minut a pojedou se podle standardních pravidel. Budou vysílány nejen na běžných televizních kanálech, ale i na platformách jako Youtube a Facebook.

„Vítám to, lepší, než nedělat nic,“ nechal se slyšel Lewis Hamilton, úřadující šampion. „Vítám to i navzdory tomu, že kdybych získal ve virtuálních závodech titul, nebude se počítat jako oficiální trofej.“ Land Norris si první závod pochvaloval a líbí se mu, že teď budou muset závodit všichni povinně. „Stejně na simulátorech trénujeme a konečně budeme mít všichni identické vozy. Cítím svoji šanci,“ svěřil se pro týmový web.

Zato Kimi Räikkönen se k virtuálním závodům staví dost zdrženlivě. „Už takhle na Formuli 1 kouká jen málo fanoušků, na závody na počítači už nebude koukat vůbec nikdo. Takže já na to kašlu,“ řekl s upřímností sobě vlastní. Alfa Romeo, za kterou měl Räikkönen jezdit, jeho slova mírní a oficiální prohlášení zní, že Räikkönen požádal o výjimku a jeho místo by mohl zaujmout testovací jezdec, případně bratranec jednoho z mechaniků, který má zkušenosti z herní konzole PlayStation.

Pokud se model v F1 uchytí, je vysoce pravděpodobné, že k podobným krokům by mohla FIA sáhnout i u dalších světových sérií a to včetně rallye, mistrovství světa motocyklů i tolik oblíbených vytrvalostních závodů 24h series.

Zní vám to všechno dost divoce, ale zároveň v tom vidíte reálné řešení stávající situace? Souhlasíme. Naštěstí je dnes APRÍL! 

Jak se vám nápad s virtuálními závody F1 líbí?
Super, aspoň bychom nepřišli o celou sezónu
28,5 %
Hrůza, bez reálných aut by to byla otrava
22,3 %
Na F1 kašlu!
49,2 %
Celkem hlasovalo 2961 čtenářů.

Reklama

Načítám