Hlavní obsah

Slovinská dálniční známka jde odteď koupit digitálně

Foto: Shutterstock/Peteri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovinsko spustilo prodej dálničních vinět na příští rok, vůbec poprvé půjdou pořídit digitálně. Krátkodobé dálniční známky je možné koupit také v klasické podobě. Prodejní cena se proti loňsku nezvýšila.

Článek

Slovinsko je pro statisíce českých turistů pouhou tranzitní zemí při cestě do Chorvatska, kdy při spěchání k moři využijí pár desítek kilometrů z dálnice, nebo tento úsek objíždějí po silnicích, které se vinou kolem dálnice. Což je trochu škoda – Slovinsko je krásnou zemí, která kromě kulturních památek nabídne krásné hory a koneckonců i to Jaderské moře.

Od nového roku lze pořídit dálniční známku do Slovinska digitálně, nabízí se tři varianty – na týden, na měsíc nebo na celý rok. Pokud byste přeci jenom chtěli klasickou známku, kterou je nutné vylepit na čelní sklo automobilu, můžete si ji pořídit i příští rok, ovšem už pouze týdenní nebo měsíční.

Roční známka u vozidla do 3,5 tuny přijde na 110 euro (zhruba 2 800 korun), měsíční na 30 euro (cca 750 korun) a týdenní na polovic. Slovinsko má jedno specifikum: u dodávek, některých MPV, všech karavanů nebo velkých SUV či off-roadů, u nichž výška nad přední nápravou přesahuje 1,3 metru, jsou všechny výše uvedené poplatky dvounásobné.

Pokud si nejste jisti, seznam automobilů z kategorie 2B, najdete na webu provozovatele evinjeta.dars.si/en. Zde lze známky i zakoupit – stačí zadat e-mailovou adresu a registrační značku vozu. Bez dálniční známky hrozí ve Slovinsku pokuta 300 eur, tedy zhruba 7 500 korun.

Systém pro úhradu dálničních známek provozuje společnost SkyToll, mimochodem sdružená s firmou CzechToll, která tento systém provozuje v České republice. V Česku už si jinou než digitální dálniční známku nelze od loňska koupit.

Reklama

Načítám