Hlavní obsah

Roční dálniční známka zdraží příští rok o osm stovek. Existuje však způsob, jak ji koupit za starou cenu. A není to švindl

Foto: edalnice

Za starou cenu i v roce 2025? Ano, půjde to.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2024 na nás čeká řada změn, mezi nimiž najdeme i úpravu cen dálničních známek. Ta nejprodávanější, tedy ta roční, zdraží o 800 Kč. Ovšem díky tomu, že je známka elektronická a její platnost lze odsunout, máte možnost ušetřit a pro rok 2024 a část roku 2025 koupit známku ještě za starou cenu. A ani k tomu nepotřebujete žádný švindl.

Článek

Elektronické dálniční známky k nám dorazily koncem roku 2020 a poměrně rychle získaly na popularitě. Aby ne, když šlo od té doby pořízení známky vyřešit pár ťuknutími do mobilu, namísto objíždění benzinek a vyslechnutí si obligátní věty „my desetidenní nemáme“, „nám už známky došly“, „nedovezli to“ a podobně.

Avizovaná úprava cen dálničních známek, která zahrnuje i zvýšení ceny roční známky z 1 500 Kč na 2 300 Kč, totiž vejde v platnost až úderem 1. března 2024. A díky tomu, že je roční známka platná jeden rok od data zakoupení, máte možnost na ročním tiketu ušetřit. Jak?

Prvním způsobem je, že si roční známku za 1 500 Kč koupíte koncem roku 2023 a odložíte si její platnost až o 3 měsíce. Tedy koupíte-li roční vinětu dnes a odložíte ji o čtvrt roku, začne platit od 10. března 2024 a bude platná celý rok, tedy do 9. března 2025.

Druhou možností je, že nákup necháte na 29. února 2024, tedy na poslední den před zdražením. Pozor ovšem, po lednu 2024 už bude možné odložit platnost známky pouze o 30 dní, a nikoli o 3 měsíce.

Foto: edalnice

Načasovaným nákupem a odložením platnosti můžete na roční známce ušetřit 800 Kč.

Z toho vyplývá, že koupíte-li známku 29. února 2024 a odložíte její platnost o 30 dní, začne platit až 30. března 2024. A protože je platnost roční, máte do 30. března 2025 vystaráno za 1 500 Kč.

Jestliže na jednu registrační značku máte aktuálně nakoupenou dálniční známku a při nákupu nové včetně odložení její platnosti by se vám platnost známek kryla, je to v pořádku. Na jednu registrační značku lze mít aktivních známek více.

Dálniční známka zdarma: Jen pro EV a motorky

Od března 2024 nastanou změny také v oblasti bezplatného užívání dálnic. Dosud měly elektromobily, vodíkové vozy a plug-in hybridy do 50 g CO2 na km dálnice zcela zdarma, nicméně to se od zmíněného data mění.

Bezplatně budou moci dálnice užívat jen auta s nulovými emisemi CO2, tedy čisté elektromobily a vodíkové vozy (a také motocykly nehledě na pohon), historická vozidla, vybraná přepravní vozidla, držitelé průkazu ZTP nebo ZTP/P. Plug-in hybridy s toxicitou CO2 do 50 g na km budou mít cirka čtvrtinové ceny.

Foto: edalnice.cz

Kompletní tabulka cen dálničních známek pro rok 2024, platná od 1. 3. 2024.

Přibližně 50% sleva z cen všech známek bude nadále platit pro auta na biometan nebo zemní plyn (CNG, LNG) i v kombinaci s jiným palivem. Toto se netýká aut na LPG.

Přibude rovněž jednodenní dálniční známka, za kterou motoristé zaplatí 200 Kč, potažmo i méně, pokud jedou vozidlem, na které se vztahuje sleva. Pozor, jednodenní dálniční známka nebude mít platnost 24 hodin, nýbrž bude platná jen do půlnoci daného dne, na který byla zakoupena.

Specifická úprava cen byla provedena v souladu s evropskou legislativou, nicméně mohlo být i hůře, jelikož Národní ekonomická rada vlády navrhovala zvýšit cenu roční viněty, která se od roku 2012 neměnila, na 3 000 Kč. To však Ministerstvo dopravy neakceptovalo. Na druhou stranu hrozí, že se na tuto sumu v budoucnu dostaneme, protože ceny dálničních známek zaokrouhlené na celé stokoruny se budou valorizovat podle vývoje inflace.

Reklama

Načítám