Hlavní obsah

Mobilní dům z Česka zapřáhnete na auto nebo posadíte na vodu. Stěhování nikdy nebylo snažší!

Foto: Rolling Homes

Tiny houses neboli miniaturní domky jsou fenoménem plujícím na podobné vlně jako obytňáky, nicméně tušili jste, že se tyto světy dají spojit? Model Neo od Rolling Homes lze totiž postavit jak na zem, tak na kola či vodu! Uvnitř pak najdete prakticky vše potřebné k životu, jen za tuhle kratochvíli zaplatíte skoro dva miliony.

Článek

Tiny domek Neo se pyšní tím, že má být vyladěný k užití téměř všem, proto se nabízí v provedení jak s připojením do inženýrských sítí, tak v soběstačné variantě bez nich. Mimo designu si mobilní obydlí zakládá na ekologii a udržitelnosti, proto je vyrobeno zejména z přírodních materiálů, čítajících třeba dřevo či ovčí vlnu.

Foto: Rolling Homes

Neo je možné vybavit i hi-tech prvky

Chytře je řešený také management elektrického proudu, aby se nestalo, že si přetížíte vlastní síť vysokým příkonem spotřebičů (konvice, pračka, trouba aj.). A pokud se ocitnete úplně mimo civilizaci, pak vám poslouží solární panely a vlastní bateriové úložiště. Domek je vybavitelný rovněž bezpečnostním systémem s kamerami i senzory, případně 5G modemem.

Neo se i s mobilní základnou vejde do 3,5 tuny, nicméně na jeho tažení už potřebujete pořádného pracanta typu pick-up nebo silné SUV/off-road a také řidičák B+E. Převoz se dá ovšem řešit též službou od výrobce, který vám na přání bydlení přesune tam, kam si určíte. Navíc se na tiny house nevztahuje nutnost stavebního povolení, takže vám plány mohou zkomplikovat jen lokální omezení od místních samospráv.

Foto: Rolling Homes

Do ložnice vedou schody, nikoli žebřík, takže nahoru vyskáče i váš pes

A co čekat uvnitř? Vlastně to, co najdete v každé garsonce. Do chatky na kolech o rozměrech 6,5 × 2,5 × 4 m se vejde ložnice s vlastními schody (nikoli žebříkem), obývák, kuchyň i koupelna.

Na základě fotografií vidíme, že si uvnitř můžete užívat tepla od kamen nebo pohostinství gauče, stolků, skříněk či židlí. Domek je rovněž příjemně prosklený s nadstandardně vysokými vstupními dveřmi, jež mají na výšku 220 cm.

Foto: Rolling Homes

Prostorné lůžko se pak nachází v patře

Kromě umístění na zem či základnu přívěsu se Neo dá posadit na plovoucí ponton, zvládající až dvoumetrové vlny.

Tento zajímavý tiny house vyrábí společnost Rolling Homes nedaleko Opočna ve východních Čechách. Základní cena vybaveného domku startuje na částce 1,43 milionu korun bez DPH (1,73 mil. s DPH), přičemž za pojízdnou formu zaplatíte o 150 000 Kč bez daně víc (181 500 Kč s daní).

Foto: Rolling Homes

Vstupní dveře mají na výšku 220 cm

Budete-li chtít plně digitální mobilní provedení nezávislé na inženýrských sítích, pak si připravte 1,94 milionu bez daně (2,34 mil. s DPH), případně o 100 000 Kč bez daně extra (121 000 Kč s DPH) za plovoucí variantu.

Zástupci firmy nám však sdělili, že umí realizovat též konfigurace na přání, které nezasahují do samotné konstrukce obytky. Teoreticky vám tak klidně postaví i levnější variantu typu holobyt.

Malý český domek tak může posloužit pro rekreaci, stálý život, případně na rozšíření ubytovacích kapacit pro poskytovatele těchto služeb. Vstupní cena je sice vyšší, nicméně celý produkt navržený maximálně chytře, udržitelně a prakticky. Obrovskou výhodu pak vidíme v tom, že jej můžete zapřáhnout za auto a odvézt klidně na jih Evropy, kde se třeba takové zimní období přečkává přece jen o něco pohodlněji než u nás.

Reklama

Související témata:
Tiny house
Načítám