Hlavní obsah

Deset nejlepších kvízů ze světa aut v roce 2021

Foto: Škoda Auto

Už vás nebaví vánoční pohádky a hledáte novou zábavu, u níž se zakousnete do dalšího cukroví nebo zbylých řízků a bramborového salátu? Vyzkoušejte si deset nejlepších kvízů letošního roku, která mají společné téma – zajímavosti a historie ze světa aut. Zvládnete všech deset kvízů bez jediné chybičky?

Článek

Rok 2021 se pomalu blíží ke konci a čtenost našich článků znovu ukazuje, jak oblíbené mezi našimi čtenáři jsou naše kvízy. Vybrali jsme desítku těch nejlepších, které jsme za uplynulý rok připravili. Nezapomeňte nám do diskuse pod článkem napsat, jaké je vaše finální skóre.

Poznáte, k čemu slouží vybraná automobilová tlačítka?

S usilovnou snahou automobilových návrhářů se ovládání funkcí v nejnovějších autech přesouvá z klasických tlačítek na dotykové displeje infotainmentů, ale zatím to nevypadá, že všechna tlačítka zcela zmizí. V dnešních autech jich je celá spousta a správná orientace v nich vyžaduje manuál nebo zkušenosti. Vyznáte se v nich?

Přezdívky a zlidovělé názvy známých automobilů

Vejtřaska, Kachna nebo Hadimrška. Přezdívek a zlidovělých názvů více či méně známých automobilů existuje celá spousta, a tak nás napadlo vyzkoušet vaše znalosti lidových pojmenování vlastních i cizích čtyřkolových miláčků. Uspějete bez chyby?

Všeobecná motoristická hantýrka

Co jsou to „noty“, jakou výbavu označuje „holobyt“, kdo je „kinderkamioňák“ nebo kdo z účastníků silničního provozu jezdí v „plechovkách“? Vybrali jsme ty nejznámější a nejzajímavější slangové výrazy z motoristické hantýrky, abyste si mohli vyzkoušet, jak se v nich vyznáte. Tak jak si věříte?

Populární Škoda Roomster v hádankách

Jaká škodovka moderní éry se nejvíce odlišuje od všech ostatních? Jasně, v současnosti je to Enyaq iV, ale jaká to byla předtím? Pochopitelně to byla Škoda Roomster, praktické MPV, které je v historii automobilky jediným autem svého druhu. Zvládnete správně odpovědět na naše hádanky ohledně tohoto jednorožce?

Zapomenuté historické škodovky

Základní znalosti o historii mladoboleslavské automobilky Škoda má naprostá většina motoristických nadšenců, ale s podrobnějšími informacemi si poradí jen milovníci značky či opravdoví znalci všeho na čtyřech kolech. Připomeňte si zapomenuté historické škodovky a ověřte své znalosti.

Poznáte jednotlivá auta podle jejich řadicí páky?

Řadicí páka, to už není jenom klasická páka. Rozmach automatických převodovek dal automobilovým designérům nový nástroj, kterým mohou zkrášlit interiéry. To, čemu se dříve říkalo „řadicí páka“, může být módní doplněk, otočný ovladač, nebo třeba panel s tlačítky. Poznáte ovšem, co se nachází v jakém autě?

Vyznáte se v automobilových technických pojmech?

V dnešních autoškolách se automobilová technika již nevyučuje, protože moderní auta jsou spolehlivá a nepotřebují opravy na krajnici, ale základní znalosti technických řešení ze světa aut se mohou hodit každému. Zvládnete si poradit s deseti otázkami na téma automobilových technických pojmů?

Jak se vyznáte ve fyzice a jízdních vlastnostech aut?

V kvízu týkajícího se fyziky a základních jízdních vlastností si v deseti otázkách připomeneme základy řízení a možná se i přiučíme něčemu novému. S jakou koncepcí pohonu nám nejčastěji hrozí přetáčivý smyk při rychlém výjezdu ze zatáčky a na jaké straně auta se v zatáčce otáčejí kola rychleji? Zkuste na to odpovědět v našem kvízu.

Poznáte auto podle volantu či jeho částí?

Snad si to ani neuvědomujeme, ale volant a jeho části jsou jedněmi ze základních prvků, podle nichž bychom měli poznávat auta. Vždyť je to ta část interiéru, na kterou při řízení koukáme nejčastěji. Zvládnete si poradit s tímhle speciálním kvízem?

Kde se vyrábí známé vozy? Určete zemi původu

Je Bugatti italská, nebo francouzská automobilka? Znáte automobilku Sbarro a víte, odkud pochází? V jaké zemi vznikla automobilka Spyker, vyrábějící moderní luxusní auta s inspirací v letectví? Vyzkoušejte si své znalosti původů slavných značek v kvízu o jejich „rodných“ zemích.

Reklama

Související témata:
Načítám