Hlavní obsah

Seat Alhambra se pomalu loučí, VW Sharan bude následovat

Foto: Seat

Velkoprostorová auta, kdysi tolik oblíbená třída rodinných vozů, v posledních letech rychle skomírá. Dříve tolik prodávané modely mají problém najít na dnešním trhu své zákazníky, a proto postupně vymírají – dnešní dvojice je toho jasným důkazem. A za všechno může… no, vždyť vy víte.

Článek

Příběh třídy velkoprostorových rodinných vozů (MPV) se začal psát v roce 1984, kdy se objevil revoluční Renault Espace (a na druhé straně oceánu Dodge Caravan) a okamžitě se z něj stal prodejní hit. Žádné jiné tehdejší auto nedokázalo nabídnout tolik prostoru v tak kompaktní karoserii, žádné nepřišlo s tolika chytře praktickými nápady. Není proto divu, že tento koncept začaly všechny ostatní automobilky kopírovat.

Mezi nimi i koncern Volkswagen, který v roce 1995 přišel se svým želízkem do ohně. Vlastně hned dvěma – modelem Sharan a jeho španělským sourozencem Seatem Alhambra (vyvinuli je spolu s Fordem, který tak měl své první Galaxy). A dařilo se jim dost slušně, celkem se obou modelů za těch 25 let prodalo přes 1,5 milionu kusů.

Foto: Volkswagen

Alhambra vypadala prakticky identicky jako Sharan. Na výrobu verze se znakem Škoda kupodivu nikdy nedošlo

Jenže prodeje v posledních letech padaly střemhlav dolů (i přes loňské mírné polepšení), a tak koncern podle britského Autocaru a dalších zdrojů přistoupil k bolestivému rozhodnutí ukončit jejich výrobu –  Alhambra by měla skončit ještě tento rok, Sharan bude brzy následovat stejný osud.

Seat se však proti těmto zprávám ohradil. V tuto chvíli prý jde pouze o vyjmutí z prodeje na některých trzích, což se toho tuzemského netýká – v nabídce zůstává nejoblíbenější varianta s turbodieselovým motorem 2,0 TDI, skončila pouze benzinová 1,4 TSI. Jenže oběma dvojčatům už táhne na desátý rok a nástupce stále nebyl oficiálně ohlášen. Nezbývá tedy než doufat...

Foto: Seat

SUV zatím nedokážou nabídnout takovou prostorovou flexibilitu jako MPV

Pokud se ptáte, kdo za to může, tak musíme prstem ukázat na neustále rostoucí popularitu SUV – právě tyhle zvýšené kombíky převzaly roli rodinných aut, přestože jen málokteré z nich dokáže nabídnout tolik prostoru a praktičnosti jako geniální MPV.

Budou vám MPV chybět?
ANO, jsou to skvělá rodinná auta
74,1 %
ANO, jedno sám vlastním
18,1 %
NE, dnes jsou už zbytečná
2,9 %
NEVÍM, je mi to jedno
4,9 %
Celkem hlasovalo 7074 čtenářů.

Reklama

Načítám