Hlavní obsah

Rozumíte svému autu? Víte, co znamenají všechny kontrolky?

Foto: Profimedia.cz

Tohle zná snad každý dlouholetý řidič. Jedete autem a najednou se vám na palubní desce rozsvítí kontrolka. V lepším případě žlutá nebo oranžová, v tom horším červená. Co teď? Často řidiči začnou panikařit, protože vlastně nevědí, co je špatně. Pojďme si v tom udělat pořádek!

Článek

V dnešních technologiemi nabitých automobilech je na přístrojové desce kontrolek tolik, že všechny zná spolehlivě pravděpodobně málokdo. Spousta jich je ale důležitých a jejich signalizace by se neměla rozhodně podceňovat.

Ačkoliv je na trhu spousta značek automobilů, v tomhle mají zaplaťbůh výrobci rozum a kontrolky jsou tak nějak plus minus po celém světě stejné či podobné. Výjimky samozřejmě potvrzují pravidlo. Nemusíte se ale bát, že když máte forda a půjčíte si toyotu, symbolům na palubce neporozumíte.

I když přesně neznáte význam všech kontrolek ve voze, je dobré vědět alespoň, co je závažné a co počká, respektive s čím mohu alespoň dojet. Napovědět by nám měla barva signalizace - žluté a oranžové značí drobnou závadu či nedostatek, červené závažnější problém, se kterým bychom neměli pokračovat v jízdě. Naopak zelené kontrolky značí, že je funkce v chodu - například světla, tempomat či zvolený jízdní režim.

Kontrolky by se nám měly rozsvítit při každém otočení klíčkem během startování vozu. V tomhle případě nesignalizují závadu, ale naopak svítí pro kontrolu, abychom měli jistotu, že fungují. Pokud se ale rozsvítí kdykoliv během jízdy, měli bychom jim už věnovat pozornost. Níže je seznam kontrolek seřazený podle závažnosti od těch nejzávažnějších až po ty „nedůležité”.

Foto: Garáž.cz

Reklama

Související témata:
Načítám