Hlavní obsah

Revoluční karbonový autostan má vlastní topení i baterii

Foto: Redtail Overland

Stany Redtail Overland RTC pasují na střechu středné velkého SUV, dodávky nebo na korbu pick-upu

Může to být revoluce v kempování! Redtail RTC je lehký karbonový stan, který disponuje vlastní baterií a výkonným topením. Navíc ho přiděláte na střechu svého SUV nebo korbu pick-upu a můžete pohodlně bydlet. Geniální provedení kazí maličký detail, a to cena, která je opravdu divoká.

Článek

Společnost Redtail Overland konečně vyřešila problém všech možných nadšenců do kempování, a tím je počasí. Spásou má být lehký karbonový a snadno složitelný stan, který disponuje topením, baterií a vestavěnými solárními panely.

Ty a Annie Tatrovi, zakladatelé firmy, nejsou žádní amatéři. Vždyť už roky spolupracují se společností Earthroamer, která staví úžasné obytné automobily. Dobrodruzi pro své cesty často využívali střešní stan, ale mnohdy je omezovalo počasí. Déšť, chlad, vedro nebo škůdci a hmyzí predátoři nejsou přece jen nic příjemného. A tak se manželé rozhodli, že tyto otravné záležitosti jednou pro vždy vyřeší.

Foto: Redtail Overland

Střechu karbonové ulity kryjí solární panely, které dodávají energii vestavěným bateriím

RTC, jak zakladatelé nazvali produkt, se ručně vyrábí ve dvou velikostech. Model RT 90 je dlouhý necelé 2,3 metru a široký 1,4 metru. Vnitřní spací prostor nabídne délku dvou metrů a šířku 1,3 metru. Ve vyklopeném stavu dosahuje stan výšky skoro 1,5 metru. RT 90 je vhodný pro dva dospělé i psa a podle výrobce pěkně padne na střechu SUV střední velikosti.

Větší RT 110 už posadíte na korbu většího pick-upu nebo střechu dodávky, protože vnější rozměry jsou 2,8 metru na délku a 1,5 metru na šířku. Vnitřní prostor pak nabídne příjemných 2,5 metru délky a 1,44 metru šíře. V otevřeném stavu je stan vysoký nejvýše 1,58 metru.

Foto: Redtail Overland

Stan má různá okýnka i rolety

Ve složeném stavu mají oba stany tloušťku 27 centimetrů, pokud nepočítáme vestavěný stropní ventilátor. Podlaha RTC umožňuje přímý vstup z auta, takže jestli máte vůz se střešním oknem, můžete do karbonového bytečku vklouznout z pohodlí sedadla. Jestli ne, musíte vystoupit a nalodit se pomocí výsuvného žebříku.

Foto: Redtail Overland

Ve složeném stavu jde o velmi kompaktní bydlení

RTC nabídne též nezávislý solární systém. Model 90 disponuje dvěma panely s výkonem 210 Wp a lithiovou baterií s kapacitou 40 Ah. Větší ulita má tři panely s výkonem 330 Wp a akumulátory o kapacitě 60 Ah. Na přímém slunci se prý baterie dobijí do plna za dvě až tři hodiny. Mezi komfortní spotřebiče, které lze ovládat přes mobil, patří kromě ventilátoru také vestavěné topení, USB porty nebo diodové osvětlení.

Složit stan je prý otázkou chvilky, jenže tady končí všechny lákavé výhody. Kdybyste po karbonovém bydlení skutečně zatoužili, musíte si ho objednat a nechat dovézt až z amerického Colorada.

A cena? RT 90 stojí v přepočtu půl milionu korun, a RT 110 dokonce 620 tisíc. Za tyhle peníze máte buď nějaký ojetý obytňák, nebo prostě nové auto nižší střední třídy a na jeho střeše klasický autostan. A jistě vám ještě pár tisícovek zbude.

Reklama

Načítám