Hlavní obsah

Přiběh Michelinských hvězd aneb propagace automobilismu přes dobré jídlo

Foto: Guide Michelin

Průvodce je vydáván slavnou gumárenskou firmou Michelin již od roku 1900! Několik vydání přerušily obě světové války a dodnes si můžete červenou brožuru zakoupit a plánovat podle ní výlety za nejlepšími restauracemi světa

Také vám jako mně vždy vrtalo hlavou, co dělá na červeném přebalu nejslavnějšího průvodce světovými restauracemi logo gumárenského gigantu Michelin? Je to jednoduché. I legendární panáček Bibendum rád vytříbeně stoluje. Hodnocení těch opravdu nejlepších podniků michelinskými hvězdičkami má již více než 120letou tradici a průvodce vás během cestování zavede na úžasná místa v cizině, ale i v Česku.

Článek

K cestování patří také dobré jídlo, poznávání nových krajin a místních specialit. Když na sklonku devatenáctého století začali bratři Michelinové prodávat automobilové pneumatiky, přemýšleli, jak obchod co nejlépe propagovat. André a Édouard Michelinové byli průmyslníci z francouzského města Clermont-Ferrand, kteří vyráběli různé pryžové hadice, řemeny i kovovou mechanizaci pro zemědělství. Známá historka praví, kterak k Michelinům zajel zoufalý cyklista s prázdnou pneumatikou. Tehdy se guma na obruč ráfku lepila, pak se musela nechat přes noc vytvrdnout a až pak se dala nafouknout. Opravená pneumatika bicyklu ale nevydržela ani cestu za bránu továrny a Michelinům bylo jasné, že je vývoj spolehlivé pneumatiky stále pole neorané. Dva roky poté, v roce 1891, už jejich patentovaná pneumatika montovaná na ráfek bez nutnosti lepení vítězila v cyklistickém závodě Paříž–Brest–Paříž.

Foto: Guide Michelin

Dobové kresba od společnosti Michelin. V těchto dobách se průvodce distribuoval zcela zdarma, bratři Michelinové chtěli propagovat automobilismus jako takový

Kde opravit píchlé kolo, ale i kde se skvěle najíst

Automobilový svět byl tehdy v plenkách. Ještě na počátku dvacátého století bylo v celé Francii méně než tři tisíce automobilů a mnoho služeb pro motoristy ještě neexistovalo. Firma Michelin chtěla prodávat své pneumatiky, ale i nabízet možnost, jak se o motoristy starat. A díky tomu vznikl první Michelinský průvodce, nejprve modrá brožurka s logem panáčka Bibendum, která v roce 1900 provázela motoristy Francií a o čtyři roky poté i po Belgii a Lucembursku.

Brzy vznikala další vydání a okruh zemí se rozšiřoval. Průvodce můžeme chápat jako brožuru pro motoristy, kterou jste ještě nedávno dostávali v balíčku dokumentace ke každému nově prodanému autu hned vedle servisní knížky a návodu k použití. Byl v něm rejstřík smluvních servisních partnerů a další užitečné věci. Dnes již máme tyto informace elektronicky, ale Michelinský průvodce přežívá dál, a jak je slavný!

Michelinské hvězdy v Česku

Nápad hodnotit restaurace, které se do průvodce původně dostaly čistě informativně, vznikl až v roce 1926. Předtím se průvodce distribuoval zcela zdarma, protože sloužil jako skvělý propagační materiál pro poskytovatele ubytování i pohostinství. A jednotlivé restaurace se chtěly do průvodce pochopitelně dostat. Ostatně získat michelinskou hvězdu je dodnes snem drtivé většiny šéfkuchařů. V Česku se jednu hvězdu podařilo získat už několika restauracím a v současné době ji drží dvě – podnik s názvem Field spoluvlastněný známým českým šéfkuchařem Radkem Kašpárkem a ještě restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. Oba tyto kulinářské zážitky nalezneme v Praze.

Foto: Petr Jeřábek

Burgundsko je krajem vína, skvělého jídla i úžasných scenérií; na obrázku vidíme větrný mlýn na vinici poblíž městečka Beaune

Beaune je ráj hvězdného stolování

Pokud vás ovšem láká jak cestování automobilem, tak i delikátní stolování, doporučím navštívit Francii, zejména Burgundsko. My jsme tenhle výlet před lety uskutečnili s partnerkou ještě bez dítěte a pochopitelně s větrem ve vlasech. Průvodcem trasy nebyl Michelin, ale japonská Mazda MX-5 třetí generace (NC) a cílem nebylo ani tak utrácet na léto uspořená eura za vyhlášené pokrmy v restauracích, pro které jsme vlastně ani nebyli vhodně oblečeni, ale spíš za benzin při hledání těch nejlepších zatáček.

Každá cesta po Francii by ovšem neměla vynechat městečko Beaune, které leží čtyřicet kilometrů jihozápadně od Dijonu. Jak asi tušíte, není to kraj jen proslulý hořčicí ostrou jako břitva, ale jde o rodiště těch nejlepších burgundských vín. V Beaune, které samotné není větší než Beroun či Rakovník, naleznete rovnou čtrnáct skvělých restaurací, které jsou doporučované v průvodci. Tři z nich mají dokonce jednu michelinskou hvězdu.

Foto: Petr Jeřábek

Burgundsko je zajímavé pro hledače starých automobilových pokladů; v malebných vesničkách občas narazíte na vrak historického auta (zde lehký nákladní vůz Renault), jiné zajímavé vozy v podstatně lepším stavu naleznete ukryty v soukromých muzeích, kterých je po Francii spousta

Ačkoli původní hodnocení počítalo až se třemi hvězdami, neznamená to, že by snad jedna hvězda byla málo. Jen dostat se do průvodce mezi doporučené podniky znamená obrovský úspěch. Získat byť jen jednu hvězdu bývá restauratérův sen. Celé tři hvězdy pak získá jedině podnik natolik skvělý, že kvůli němu stojí za to podniknout samotnou cestu, klidně i přes oceán. Tři michelinské hvězdy má na celém světě aktuálně sto třicet dva podniků, nejvíce překvapivě v japonském Tokiu (deset restaurací) a stejný počet nalezneme také v Paříži.

Motoristická turistika a návštěva místních restaurací je věc, ke které pasuje daleko lépe venkov a jeho místní suroviny než vyhřátý beton velkoměsta. I proto jsme se vypravili do Burgundska, kraje, kde se zpomalí čas a vše, co zde ochutnáte, bude přímo úžasné. Beaune a přilehlé okolí, které se vine malebným mělkým údolím až k městu Challon-sur-Saone, je plné historických památek a vinařských vesnic, jejichž vína zná celý svět. Když se řekne třeba Mercurey, Pommard či Monthelie, hned si vybavíte prvotřídní a také patřičně drahá vína. V místních obchodech koupíte jen lokální zboží a výběr vín je v jednotlivých jakostních klasifikacích nepřeberný.

Foto: Petr Jeřábek

Jen pár minut z historického centra Beaune se nachází zámek Savigny-les-Beaune, kam jeho majitel umístil úchvatnou sbírku závodních vozů Abarth; to si přímo říká o další návštěvu

Kraj vinic i technických muzeí

Nejlépe se vám bude do Burgundska cestovat jako nám v kabrioletu. Na místě si pak můžete půjčit bicykly (ovšem už spíše s pryžemi z Taiwanu nežli od bratrů Michelinů) a užijete si příjemné cestování. Budete se proplétat mezi vinicemi, navštívíte místních obchůdky, soukromé středověké tvrzi či starobylé větrné mlýny, na které podél stezky narazíte.

Při cestě přes Německo směrem na jihozápad by byla velká škoda minout Černý les (tedy Schwarzwald, kam si kolega Majurník udělal výlet s Mustangem) a cestou přes Rýn potom automobilové muzeum ve francouzském Mulhouse, které se jmenuje celým jménem: Musée National de l'Automobile – Collection Schlumpf. Je to úchvatné místo, které by zasloužilo vlastní článek. Byl jsem tam již dvakrát a je stále co nového objevovat, nejen onu úžasnou ucelenou sbírku vozů Bugatti.

Foto: Petr Jeřábek

Muzeum v Savigny-les-Beaune ukrývá v prostorách zámku spousty historických strojů z prostředí motocyklových i automobilových závodů a letectví

A když jsme u těch muzeí, přímo v srdci vinařského kraje Burgundsko v Savigny-les-Beaune je úžasný zámek, který celý slouží jako motoristické muzeum. V zámecké zahradě vás přivítá stíhací letoun Mirage a scéna jak vystřižena z filmu o Fantomasovi. V bývalých stájích je úžasná sbírka závodních vozů Abarth, v letním zámečku pak sbírka hasičských vozů a zemědělské techniky. A co naleznete v honosných zámeckých sálech? No přeci úžasnou kolekci motocyklů, včetně několika strojů předválečné československé výroby.

Do Burgundska se vydáme určitě i někdy příště a nemusím už ani čekat na nového Michelinského průvodce pro rok 2023, abych věděl, že tentokrát kromě muzeí, vinic a skvělého vína musíme s sebou přibalit do kufru našeho sportovního auta ještě nějaké to společenštější oblečení, než jsou kraťasy a trička s automobilovou tématikou. Tentokrát musíme jít vyzkoušet jednu z trojice skvělých restaurací v centru Beaune, které se pyšní slavnou hvězdou.

Desetichodové degustační menu pro dva se sommeliérskou ochutnávkou místních vín nebude jistě levná záležitost. Za jiných okolností bychom za ty peníze pořídili dobrých deset kol na severní smyčce Nürburgringu a frankfurtský párek v curry omáčce s pivem k tomu. Ovšem každý gentleman a motoristický fanoušek by měl přeci alespoň jednou v životě okusit pravé francouzské stolování. Na romantickou cestu se svou drahou polovičkou vezměte tedy i aktuální červenou brožuru průvodce od společnosti Michelin a užijte si výlet v duchu jako kdysi před sto dvaceti lety, kdy byl motoristický svět teprve v kolébce.

Reklama

Související témata:
Michelinská hvězda
Načítám