Hlavní obsah

První úmrtí v autonomním voze - Tesla si nevšimla náklaďáku

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůbec první případ úmrtí člověka ve voze, který řídil sám, se objevil na Floridě. Joshua Brown, velký fanoušek tohoto systému, byl usmrcen pod koly náklaďáku poté, co o něj Tesla Model S v autonomním režimu zavadila.

Článek

Není tomu tak dávno, co světem proletěla zpráva, že autonomní vozidlo Googlu si při vyjíždění z parkovacího místa nevšimlo autobusu a trochu se o něj otřelo. Tento incident byl považován za vůbec první, při kterém samořízené vozidlo způsobilo dopravní nehodu. Nyní však přichází něco horšího, za volantem Tesly Modelu S v autonomním režimu totiž zemřel jeho řidič.

Nehoda, která se stala začátkem května na Floridě, sice není přímo způsobena autonomním vozem, přesto ji dle prvních informací měl systém předvídat a pozorný řidič by ji pravděpodobně vyřešil. Osmnáctikolový tahač totiž odbočil přímo před Teslu, ta však nijak nereagovala. Řidič zemřel, když se střecha vozu zachytila o bok přívěsu, načež přívěs Teslu přejel.

Ironií osudu je, že Brown byl aktivním členem komunity Tesly a na youtube nahrával mnoho videí právě z jízdy v autonomním režimu, včetně situace, kdy systém správně vyhodnotil nebezpečí, když na něj z boku najížděl náklaďák.

Nehodu nyní vyšetřuje nejen sama Tesla, ale i americký institut National Highway Traffic Safety Administration. Podle automobilky se jednalo o první úmrtí během používání autopilotu, přestože zákazníci v tomto režimu najeli již 130 milionů mil.

Celý incident jasně ukazuje, že spoléhat se výhradně na elektronické systémy není zrovna chytré. Prohlášení automobilek, že díky autopilotu se nebudou stávat nehody, tak zatím zní utopisticky.

Reklama

Načítám