Hlavní obsah

Příběhy dvoutaktů se vyprávějí v Plzni

Foto: Příběhy dvoutaktů

Trabanty 600

Pokud máte chuť a čas navštívit v době končících protivirových opatřeních automobilové muzeum, zveme vás do západočeské metropole. V Plzni se nachází muzeum s poetickým názvem Příběhy dvoutaktů. Jak název napovídá, je zaměřeno hlavně na východoněmecké legendy Trabant a Wartburg, najdete zde ale i jiné skvosty.

Článek

Muzeum se nachází v prostorách malebného Svobodnického dvora ze 14. století ve čtvrti Lobzy. Majitel propadl německým dvoutaktním automobilům z koncernu IFA již v osmdesátých letech a od té doby je sbírá s neutuchající vášní vlastně dodnes. Muzeum založil i s podporou, pomocí a nadšením své manželky. Osobně vás provedou celou expozicí během komentované prohlídky a rádi se s vámi podělí i o historky, protože jich s auty mají mnoho.

Auta nejsou jen exponáty, ale všechna jsou schopna jízdy! Konec konců, o tom, jak se s některými z nich jezdí, jste se už v našem magazínu mohli několikrát dočíst. A pokud vás tyhle články minuly, jistě jste některé exponáty sbírky viděli i nevědomky na srazech nebo ve filmech, kde občas hostují coby rekvizity. Automobily doplňuje i sbírka dobového nábytku, předměty každodenní potřeby a také speciální expozice věnovaná tehdejšímu kempování.

Foto: Martin Tolar

Expozici aut doplňují i další dobové artefakty

Co se týká aut, je v expozici průřez od začátků poválečné produkce až po konec obou slavných automobilek. Prohlédnout si tak můžete DKW F7, Ifu F9, AWZ P70, Barkas B1000 HP i nákladní Robur. Největší zastoupení mají ale obě slavné automobilky. Wartburg se prezentuje typickým typem 353 Tourist, konkrétně jeho moderní verzí 1.3 se čtyřtaktním motorem Volkswagen a také elegantním a krásným starým sedanem 311.

Trabant je zastoupený sedanem a kombíkem 600, čtyřtaktním modelem 1.1 Universal z konce výroby a řadou zástupců nejtypičtějšího modelu 601 včetně modelu 601 Hycomat s automatickou spojkou nebo 601 Kübelwagen pro vojenské účely.

Muzeum se chystá opět otevřít, pokud situace dovolí, poslední květnový den a poté v sezoně každé úterní a čtvrteční odpoledne a také každou sudou neděli. Pokud vás tedy Trabanty a jejich sourozenci lákají, můžete začít plánovat výlet. Krom dojmů si můžete odnést i nějaké ty suvenýry na památku, majitelé podobných aut mohou zakoupit i nějaký ten náhradní díl a nakonec byste neměli vynechat ani stylovou kavárnu Dvě Buchty v těsném sousedství.

V případě zájmu je také možnost domluvit si pro menší kolektiv individuální prohlídku, pokud vám dané časy nevyhovují. Až do konce října bude součástí expozice i výstava fotografií cestovatelky a spisovatelky Peggy Kýrové z expedice Trabantem za polární kruh. Speciální program proběhne i na Den dětí a při festivalech Industry open a Blik blik.

Reklama

Související témata:
Načítám