Hlavní obsah

Přežít na silnici chce pozornost, šikovnost a kupu štěstí

Foto: Facebook Právní ochrana řidičů

Proklouznout touhle mezerou, to je prostě umění!

Fanoušci motorsportu oslavují mistry světa, my obdivujeme každodenní řidiče, kteří se dokáží vyrovnat s náročnými podmínkami běžného provozu. Ten totiž umí předvést naprosto nečekané a neuvěřitelné situace, ze kterých by se ježily vlasy na hlavě i mistrům světa. Situace, kde uvědomělý a zkušený řidič musí předvést své nejlepší triky a mít navíc pořádnou porci štěstí. Třeba ve chvíli, když se to kamion rozhodne jen tak střihnout napříč rychlostní silnicí přes tři pruhy…

Článek

Tleskáme! Tleskáme ve stoje řidiči, který musel duchapřítomně vytáhnout z kapsy talentu ten nejodvážnější manévr, a zachránit tak situaci, která bez legrace a touhy po senzaci smrděla hřbitovem. V úterý 12. března v půl šesté odpoledne na silnici první třídy číslo 65 v prostoru křižovatky u Rychnova u Jablonce nad Nisou si řidič polského kamionu nejspíš spletl nájezd. Ale místo toho, aby spořádaně sjel až na dalším sjezdu, rozhodl se otáčet se přes tři pruhy přímo na rychlostní silnici, čímž ohrozil hned několik řidičů, jednoho přímo na životě.

Tohle už tak není kvalifikováno jako obyčejný dopravní přestupek, policie řidiče kamionu podezřívá ze spáchání úmyslného trestného činu obecného ohrožení. Pachateli tohoto trestného činu hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na osm let. Mohlo to být i daleko horší, kdyby řidič nejvíce ohroženého vozu nevykouzlil naprosto fantastický úhybný manévr!

Chtělo to hodně duchapřítomnosti, dokonalý odhad situace, pevné nervy a perfektní kontrolu nad vozem, aby odbočujícímu kamionu, který se na něj zprava tlačil (zjevně o něm kvůli slepým úhlům zrcátek vůbec nevěděl), unikl odvážným vyjetím do protisměru a proklouzl těsně před jeho přídí. Většina lidí by nejspíš jen zadupla brzdu, čímž by však nedokázali odvrátit ošklivou srážku. Tedy pokud by zrovna neladili rádio nebo nekoukali do telefonu, ti by to měli nadobro spočítané…

Na tomto případu tedy jasně vidíte, že „věnovat se řízení“ není je prázdné zaklínadlo BESIPU a že ani ty nejsofistikovanější asistenty řízení vás nemusí zachránit od pohromy.

Jak se v takové situaci tedy nejlépe zachovat?

1. Je zcela nezbytné udržet pozornost na dění na silnici a kolem vozidla, nikoliv na displej telefonu apod. Vnímejte ostatní účastníky provozu, snažte se o plynulou jízdu, předvídejte!

2. Je potřeba předvídat i to, co se zdá jako nemožné. Věšteckou křišťálovou kouli nechte uloženou v přihrádce, prostě jen předpokládejte, že všude kolem vás jsou za volantem blbci. Bohužel nebudete tak daleko od pravdy…

3. Při vyhýbacím manévru je potřeba směřovat svůj pohled vždy tam, kam se chci s vozidlem dostat, tedy jako v tomto případě do mezery vzniklé po protijedoucím vozidle a tahačem. TOTO JE VELMI DŮLEŽITÉ! Je totiž dokázáno, že kam se díváme, tam zpravidla i směřujeme jízdu vozidla. Proto pokud byste svůj pohled fixovali na překážku, v tomto případě na tahač, je zcela jisté, že byste do něj narazili.

4. Pokusit se, ať už s pomocí asistenčních systémů nebo bez nich, zvládnout možný následný smyk a vozidlo stabilizovat, následně na bezpečném a vhodném místě zastavit a „oklepat se“ (vodopádu sprostých nadávek nechte volný průběh, uleví se vám), případně volat 158, nebo 112.

To jsou obecná základní pravidla, ale každá situace je jiná a vyžaduje odlišnou reakci – to vás naučí jen zkušenosti za volantem a ideálně i nějaká ta škola smyku nebo rovnou ježdění na okruhu, kde si sáhnete na limity vozidla v různých jízdních režimech.

Hlavně se, PROSÍM, za volantem věnujte řízení a buďte ohleduplní k ostatním účastníkům provozu. A přejeme hodně štěstí, protože právě to někdy dělí šťastného řidiče od oběti nehody…

Reklama

Načítám