Hlavní obsah

Porsche přiveze na Le Mans dvojici retro závodních zbarvení

Foto: Porsche

Porsche 911 RSR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V továrním týmu Porsche probíhají přípravy na legendárních 24 hodin Le Mans a německá značka ukazuje, do jakých barev obleče dvě ze svých závodních 911 RSR. V jednom případě vsadila na modrobílé barvy Rothmans, v druhém případě na trať vyjede „růžové prasátko“.

Článek

Modrobílé válečné barvy měly svůj debut v osmdesátých letech, konkrétně na modelu 956 v roce 1982. Následovalo angažmá na rallye Paříž – Dakar roku 1984, kde se stala vítězem čtyřkolka 953, a dále i velmi úspěšný Dakar v roce 1986. Legendární 959 tu s reklamou na tabákovou společnost ukořistily první dvě místa a dokonce i třetí tovární vůz, jenž měl být původně pouze v roli doprovodu, skončil na krásné šesté pozici. Rothmans dále figurovalo i v Le Mans, konkrétně na vítězných Porsche 956 a 962.

Bohužel současné regule zakazují reklamu na cigarety, a tak nápisy „Rothmans“ na aktuálních 911 RSR pro rok 2018 nenalezneme. Je to trochu škoda, neboť modré boky jen se startovními čísly působí poněkud prázdně.

O něco odvázanější a zároveň i starší je provedení druhého auta. Růžová 911 s příznačným názvem „Pink Pig“ navazuje na legendární 917, závodící v Le Mans roku 1971. Růžové závodní placce, dozdobené řeznickými řezy, se tehdy přezdívalo „Velká Berta“ nebo „Lovec lanýžů“. Během kvalifikací bylo tohle porsche nejrychlejší ze všech, ale z velkého závodu muselo odstoupit kvůli nehodě.

Letos pošle Porsche za svůj tovární tým na trať čtyři 911 RSR, z nichž zbylé dvě oblečou klasické současné barvy týmu, tedy černou, bílou a červenou. Aby toho nebylo málo, pojede dalších šest vozů pod křídly soukromých závodních týmů. Dohromady má tak Porsche do kategorií GTE deset želízek v ohni.

Reklama

Související témata:
Načítám