Hlavní obsah

Policie bude nakupovat více než 600 nových terénních aut

Foto: Policie ČR/Twitter

Policejní vozový park

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamatujete si na to velké výběrové řízení na nová policejní auta, které ovšem v loňském roce skončilo fiaskem? Tehdy prý zadavatel protežoval automobilku Škoda, což se nelíbilo dozorujícím orgánům. Proto bylo před pár dny vypsáno výběrové řízení nové, a tentokrát opravdu nikoho neupřednostňuje.

Článek

Podle výběrového řízení, které zveřejnil portál hlidacstatu.cz by policie měla v letech 2019 až 2020 nakoupit 620 nových vozidel do středně těžkého terénu za celkovou maximální částku 330 578 512 Kč. To by znamenalo, že čistě teoreticky by jedno takové auto mělo vyjít na asi 533 191 Kč, za což už se něco dá pořídit. Automobilky, které se chtějí výběrového řízení zúčastnit tak mohou učinit pouze do 12. 2. 2019, kdy se výběrové řízení uzavírá.

Podle serveru zdopravy.cz mají mít všechna vysoutěžená auta pohon všech kol a stát také chce na každé záruku minimálně 5 let nebo 150 000 kilometrů. Podle tohoto webu stát bude v rámci vyhodnocování výběrového řízení přihlížet hlavně k ceně auta. Případné náklady na údržbu a servis budou až na druhém místě. Jsme docela zvědaví, kdo se vlastně do tohoto výběrového řízení přihlásí, ale s trochou jistoty se dá počítat, že to budou značky Škoda a Hyundai. Obě automobilky modely odpovídající zakázce mají, a navíc s policií už v minulosti spolupracovaly. Nadto vše, dodávka pro stát je jistou formou pocty, takže případné snížení ceny jistě nebude problém. Ve výběrovém řízení bychom si uměli představit ale třeba také Dacii třeba s modelem Duster nebo Kiu s modelem Sportage. Ale to jsou jen naše spekulace.

Doufáme jen, že dotyčné výběrové řízení nedopadne tak špatně jako to poslední. Pokud jste to nezaznamenali, tak přesně toto výběrové řízení ministerstvo vyhlásilo již v minulém roce. Jenomže specifikací aut, která v tom letošním tendru chybí, bylo tehdy tak nastavené, že mu odpovídaly jen modely domácí Škody Auto. Upozornil na to Hyundai, který se kvůli tomu výběrového řízení účastnit nemohl. Stížnost tehdy šetřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který celý tendr zrušil s tím, že má Hyundai pravdu.

Chápeme a souhlasíme s tím, že státní tendry mají být opravdu podle pravidel, ale toto posunutí, respektive vypsání nového výběrového řízení, bohužel odnesou sami policisté. Jejich vozový park je zastaralý a hodně ojetý. Tuto výměnu už opravdu potřebují.

Máte vy nějaký tip na značku nebo model auta, který by se aspoň zhruba vešel do uvedeného finančního limitu a pro potřeby policie by byl optimální volbou? Dejte nám o něm vědět v diskuzi...  

Reklama

Načítám