Hlavní obsah

Po 12 letech nastartovali formuli, zněla jako starý traktor

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Videí, kdy se po několika letech startuje staré auto, většinou diesel, jsme viděli už několik. Ale podívat se na to, jak se po 12 letech oživuje stará Formule 1, je naprosto úžasný zážitek. Zvukem ale připomněla traktor.

Článek

V tomto případě jde o formuli 1 týmu Arrows, který vstoupil do královny motorsportu v roce 1997 poté, co koupil tým Footwork. Jeho monopost A18 využíval služeb desetiválcového motoru Yamaha OX 11 A/C a potom inovovaného OX 11 A/D. Divíte se, že motor do Formule 1 dodávala motor společnost Yamaha? Vzpomeňte na supersport Lexus LFA, tam byl také motor připraven ve spolupráci s Yamahou, nebo na osmiválcové Volvo XC90, od kterého motor připravila také tato firma.

Foto: Archiv Garáž.cz

Ale teď k tomu, co je vidět na videu. V garáži u nějakého sběratele starých aut stojí právě jedna formule Danka Arrows Yamaha F1, která 12 let nevrčela. Kolem ní se pohybuje dvojice inženýrů, kteří ji chtějí oživit. Jeden z nich stříká do sání Start sprej a druhý elektronickým startérem roztáčí motor. Docela dlouho to nejde, ale po krátkém dopingu start sprejem začala naskakovat. Postupně jednotlivé válce a formule neskutečně čoudí. Zhruba po minutě se motor zmátořil a začal běžet jak švýcarské hodinky.  

Reklama

Načítám