Hlavní obsah

Palubní kamery do auta - lze záznamy legálně zveřejňovat?

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současným trendem je pořizovat si kamery do auta pro nahrávání sporných situací na silnicích a pro pořízení důkazního materiálu při nehodě. Jenže i použití kamery se musí řídit nějakými pravidly. Jakými? To jsme zjistili díky Autoklubu České republiky.

Článek

Mnoho motoristů využívá palubní kamery k dokumentaci provozu před svým vozidlem, motocyklisté i často pro možnost pořízení zajímavých záběrů z jejich jízdy. Jaké jsou výhody  kamer a kde jsou jejich omezení? Současná úroveň techniky umožňuje miniaturizovat kamery tak, že nepřekážejí na palubní desce nebo motocyklu, jejich záznam je ostrý, často v HD kvalitě a v záznamu mohou být uloženy i údaje o místě, času nebo pozici GPS. Kamery dokáží nahrávat záznam v časových smyčkách a v případě kolize uchovají díky čidlům záznam jako důkaz. Proto, abyste se vyhnuli případným problémům při užívání těchto kamer, byste měli dodržovat několik pravidel.

Umístěte kameru tak, aby neomezovala výhled z vašeho vozidla. Zveřejňování videí na sociálních sítích bez toho, že takzvaně anonymizujete registrační čísla ostatních vozidel, „rozčtverečkujete“ obličeje lidí a podobně, byste se mohli dopouštět deliktu v oblasti ochrany osobních údajů (zákon 101/2000 Sb.), proto takovéto záznamy buď příslušně upravte, nebo nezveřejňujte. Pamatujte i na to, že vystavujete-li tyto záznamy, kde máte zaznamenány například i své přátele, např. při motoristických akcích, společné vyjížďce na motocyklu a podobně, měli byste mít souhlas od osob, které zaznamenáte.

Při cestě do zahraničí věnujte pozornost místní právní úpravě. V sousedním Rakousku platí velmi přísný zákaz jejich používání a může být sankcionován vysokými pokutami (až 10.000,-€).

Palubní kamery jsou jistě dobrý způsob, jak doložit v případě incidentu, že vina není na vaší straně, nebo si můžete zaznamenat zážitky z vašich cest, zároveň však byste měli jejich používání věnovat pozornost, abyste jejich užitím nezasahovali do ochrany soukromí ostatních lidí.

Reklama

Načítám