Hlavní obsah

Ostré Audi S3 je venku jako hatchback i sedan

Foto: Audi

Audi S3 Sportback a S3 Sedan

Nová generace Audi A3 se už pár týdnů prodává, a tak zbývalo představit sportovní provedení s tradičním označením S3. Nabízí se jako hatchback i sedan a „stovku“ zvládne za 4,8 sekundy. Výkon se přehoupl přes hodnotu 300 koní.

Článek

Proti běžnému provedení má S3 u obou karosářských verzí výraznější vzhled – vpředu jsou větší otvory pro vstup vzduchu, maska chladiče je kompletně černá. Vzadu jsou pak čtyři koncovky výfuku a větší difuzor. Za příplatek můžete mít skvělé přední světlomety s technologií matrix LED.

Některé výše uvedené optické změny nabídne i provedení S Line, čtveřici koncovek ale bude mít jen S3 (a později také RS 3, o němž zatím automobilka nehovoří). Standardně je S3 o 15 mm blíže k silnici než standardní provedení; nejmenší kola mají velikost 18 palců, ale za příplatek lze mít i průměr o jeden palec větší.

Pod kapotou je opět dvoulitrové, turbodmychadlem přeplňované TFSI, tentokráte si polepšilo o zanedbatelných 10 koní - z původních tří set ořů. Točivý moment má nejvýše 400 newtonmetrů, Audi zatím neudává v jakém rozsahu.

Na každý pád se zlepšilo zrychlení – z původních 5,1 sekundy v případě automatu u minulé generace se podařilo hodnotu 0-100 km/h srazit na 4,8 sekundy. Pro puristy je bezpochyby špatnou zprávou absence přímo řazené převodovky, dřívější šestistupňový „manuál“ zmizel. Jedinou volbou je tak sedmistupňová dvouspojková převodovka DSG, v případě Audi s marketingovým označením S tronic.

Síla motoru se jako obvykle přenáší na všechna čtyři kola. Nejvyšší rychlost je u obou verzí elektronicky omezena při obvyklých 250 km/h. Zmínit musíme ještě nárůst velikosti karoserie: proti předchozí generaci, která se poprvé ukázala v roce 2012 na pařížském autosalonu, došlo k nárůstu na délku o tři, respektive čtyři centimetry v případě sedanu. Šířka je u obou provedení nově větší o rovné tři centimetry.

Uvnitř jsou sportovní sedačky a typický volant se zploštěním v dolní části. Nový je multimediální systém MIB 3 (stejný najdete třeba v nové Octavii či Golfu) a plejáda bezpečnostních a komfortních asistentů.

Prodej S3 v provedeních sportback a sedan bude zahájen v říjnu, prodejní cenu očekávejte kolem 1,2 milionu korun.

Reklama

Související témata:
Načítám