Hlavní obsah

Nový Volkswagen Taigo – Brazilský crossover míří do Evropy

Foto: Volkswagen

Volkswagen v Evropě představuje první SUV-kupé značky, kterým je kompaktní crossover Taigo. V nabídce automobilky z Wolfsburgu se zařadí k již prodávaným modelům T-Cross a T-Roc, přičemž se snaží zaujmout stylovější karoserii a zajímavou základní výbavou.

Článek

Evropský trh s kompaktními crossovery je zdánlivě přeplněný, ale stále jsou na něm malé mezery, o jejichž existenci možná ani nevíme. Volkswagen se rozhodl zaplnit mezeru mezi již prodávanými crossovery T-Cross a T-Roc a na evropském trhu představuje malý crossover Taigo – první stylové SUV-kupé značky, jímž vychází vstříc aktuálním trendům v segmentu s velkými objemy prodeje.

Nový Volkswagen Taigo stojí na modulární platformě MQB, vychází z brazilského Volkswagenu Nivus a zaměřuje se na individualitu, design a emoce. Karosářská varianta se siluetou inspirovanou módními SUV-kupé vyšších tříd je pro značku nová a má za cíl zaujmout zejména mladé zákazníky (nebo zákazníky mladé duchem), kterým nabídne spojení elegantního designu s nejmodernějšími technologiemi.

Foto: Volkswagen

Elegantní design Volkswagenu Taigo se inspiruje oblíbenými SUV kupé vyšších tříd

Již ve standardní výbavě bude Taigo disponovat LED světlomety (chytré světlomety IQ.Light LED Matrix budou za příplatek), digitálním přístrojovým štítem, bezdrátovým nabíjením mobilních telefonů nebo nejnovějším informačním a zábavním systémem MIB3 s 9,2palcovou dotykovou obrazovkou a možností individualizace vozidla prostřednictvím uživatelského účtu Volkswagen ID.

S celkovou délkou 4,26 metru, šířkou 1,75 metru a výškou 1,49 metru je Taigo o trochu kratší, užší a nižší než T-Roc. Naopak T-Cross o několik centimetrů ve všech ohledech překonává. Délka rozvoru náprav pak měří 2 566 milimetrů a zavazadlový prostor pojme až 438 litrů zavazadel, což je srovnatelné s hranatějším T-Crossem.

Foto: Volkswagen

V interiéru Volkswagenu Taigo je nejnovější infotainment MIB3

Volkswagen Taigo se bude v Evropě prodávat výhradně s pohonem předních kol a bude k mání pouze s benzinovými motory, protože automobilka se kvůli emisím postupně vzdaluje od oblíbených vznětových TDI. Menšími motory nabídky budou přeplňované litrové tříválce o výkonech 95 koní (70 kW) a 110 koní (81 kW), zatímco dospělejší přeplňovaný 1,5litrový čtyřválec poskytne 150 koní (110 kW). V závislosti na motoru a výbavě pak bude Taigo dostupné s pětistupňovým a šestistupňovým manuálem nebo sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG.

Volkswagen Taigo se bude vyrábět ve španělské továrně Pamplona společně s modelem Polo. Česká cena zatím nebyla zveřejněna, ale základní cena na německém trhu by neměla přesáhnout 20 000 eur (přibližně 510 000 Kč) a český předprodej bude zahájen začátkem letošního září. První vozy si zákazníci převezmou v lednu následujícího roku.

Reklama

Související témata:
Načítám