Hlavní obsah

Do čela Škodovky míří Klaus Zellmer. Vystřídá Schäfera, který z automobilky „českou Dacii“ neudělal

Foto: Jiří Čermák

Uvedení modelu Enyaq zůstává jednou z hlavních událostí, která se odehrála za působení dosavadního šéfa Thomase Schäfera

Po necelých dvou letech odchází od kormidla mladoboleslavské Škody Auto Thomas Schäfer. Jeho nástupcem bude znovu Němec, tentokrát Klaus Zellmer. Ten přichází z představenstva značky Volkswagen osobní vozy.

Článek

Dosavadní předseda představenstva Škodovky Thomas Schäfer provedl značku dvěma extrémně složitými roky, kdy úřadoval covid, na který následně navázala krize dodavatelských řetězců. Nejprve chyběly čipy a další komponenty, teď chybí kvůli ruské invazi na Ukrajině mimo jiné kabelové svazky. I navzdory situaci se však Škoda držela statečně a kladně hodnotí Schäferovo působení i předseda dozorčí rady Škoda Auto Murat Aksel: „Thomas Schäfer provedl automobilku Škoda bezpečně dvěma extrémně obtížnými roky a zároveň prostřednictvím strategie Next Level – Škoda Strategy 2030 formuloval jasný plán do budoucnosti.“

Nyní se Schäfer s českou automobilkou loučí, zůstává však v koncernu. Konkrétně převezme stejný vrcholný post – tedy post předsedy představenstva – ve značce Volkswagen. Zároveň se stane členem koncernového představenstva a bude řídit skupinu objemových (dostupnějších) značek.

Foto: Škoda Auto

Dosavadní šéf Thomas Schäfer

Výměna nejvyššího vedení proběhne ve Škodě k 1. červenci letošního roku. Právě tehdy bude Klaus Zellmer jmenován novým členem představenstva a rovnou zvolen jeho předsedou.

A kdo je vlastně Klaus Zellmer? Aksel jej popisuje jako jednoho z nejrenomovanějších manažerů koncernu Volkswagen. Právě v rámci koncernu vybudoval Zellmer svou kariéru, když po studiích podnikové ekonomiky nastoupil v roce 1997 coby asistent člena představenstva do společnosti Porsche AG. Poté pokračoval do Porsche France a následně pod stejnou značkou převzal vedení regionu Severní Ameriky, pracoval na projektu založení nového pobočného závodu Porsche v Lipsku, působil v čele zákaznického centra, stal se vedoucím marketingu a v roce 2010 stanul v čele společnosti Porsche Deutschland.

Z německého Porsche mířily Zellmerovy kroky do amerického Porsche – v roce 2015 převzal pozici prezidenta a generálního ředitele společnosti Porsche Cars North America.

Foto: Škoda Auto

Nový šéf Škody Klaus Zellmer

Od 15. září 2020 je Klaus Zellmer členem představenstva značky Volkswagen osobní vozy za oblast prodeje, marketingu a after sales, a právě z tohoto postu se na začátku prázdnin přesune do nejvyššího vedení Škody.

Jaká bude Zellmerova role ve vedení a jakou cestou značku povede, to zatím není známo. Jeho předchůdce Schäfer byl v létě roku 2020 přijat s rozpaky, neboť přicházel s pověstí toho, kdo bude tlačit Škodu směrem k levnějším autům. To se ale během uplynulých dvou let nestalo a směřování jeho nástupce je zatím velkou neznámou.

Reklama

Související témata:
Načítám