Hlavní obsah

Že by nový fenomén? Xiaomi získalo více než 100 000 objednávek pro svůj první elektromobil. I tak bude na každém autě prodělávat balík

Foto: Xiaomi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi získal více než 100 000 objednávek pro svůj první elektrovůz. Nyní začíná sportovní elektromobil s názvem SU7 dodávat zákazníkům. Podle agentury Reuters to uvedl generální ředitel a zakladatel firmy Lej Ťün.

Článek

„Automobil Xiaomi oficiálně debutuje, skutečná revoluce v oblasti chytrých automobilů oficiálně začala a v Číně se jistě zrodí velká společnost, jako je Tesla,“ řekl dnes generální ředitel v Pekingu na slavnostním ceremoniálu, který se konal na počest zahájení dodávek.

Čínský automobilový trh, který je největší na světě, je pro nováčky obtížně přístupný. Jednotliví výrobci se snaží získat zákazníky cenovou válkou. Poptávka přitom zpomaluje. Podle analytiků má ale Xiaomi více prostředků než většina začínajících výrobců elektromobilů. Její zkušenosti s chytrými telefony jí pak dávají výhodu ohledně chytrých přístrojových panelů, což je funkce, kterou čínští spotřebitelé oceňují. Podnik získává většinu svých příjmů ve výši 37,5 miliardy dolarů (asi 881 miliard Kč) z prodeje chytrých telefonů.

Akcie společnosti Xiaomi v úterý přidávaly až 16 procent. Společnost tak byla na burze oceněna na 55 miliard dolarů, čímž překonala hodnotu tradičních amerických automobilek General Motors s 52 miliardami a Ford s 53 miliardami dolarů. Makléři přitom předpovídají, že čínská firma bude letos na jednom voze prodělávat téměř 10 000 dolarů.

Načítám