Hlavní obsah

Vzhůru do budoucnosti! Ikonický DeLorean DMC-12 vznikne jako elektromobil, výklopné dveře nechybí

Foto: Italdesign

Slavný model DeLorean DMC-12 nejspíš prožije svůj návrat do budoucnosti. Slavná společnost Italdesign zveřejnila první upoutávkové video na model nazvaný DeLorean EVolved. Půjde o elektrickou reinkarnaci legendy z počátku osmdesátých let.

Článek

DeLorean DMC-12 je auto, které nebylo komerčně moc úspěšné (vyrábělo se jenom dva roky) a jeho šestiválec navzdory „supersportovnímu designu“ neprodukoval stovky koní, nýbrž jen skromných 132 koní. I tak má hranatý vůz, který určitě znáte z filmů Návrat do budoucnosti, spoustu fanoušků.

Společnost DeLorean Motor Company (DMC) zanikla v roce 1985. Nový majitel, Brit Stephen Wynne, ji ale hodlá znovu vzkřísit. A prvním produktem z texaské továrny má být ultimátní elektromobil, který designově naváže na ikonické DMC-12 z počátku osmdesátých let.

Jistotou jsou vzhůru výklopné „racčí“ dveře (gullwing), které měl samozřejmě i původní model. Zda letošní novinka zachová hranatý design z první zveřejněné upoutávky, netušíme, bylo by ale neomluvitelné, kdyby tomu tak u modelu pojmenovaném DeLorean EVolved nebylo.

O design chystaného elektromobilu se postará Italdesign, což je symbolické – původní DMC-12 navrhl Giorgetto Giugiaro, dnes už zde sice třiaosmdesátiletý zakladatel této proslulé designérské firmy nepracuje, žezlo ovšem převzali jeho synové.

Foto: RM Sotheby's

Elektrická verze klasiky bude mít konečně pořádně výkonný pohon

Oficiální informace zatím chybí, ale je dost možné, že chystaný model bude stát na platformě EVX, vyvíjené Williams Advanced Engineering a právě Italdesignem. Tato platforma nabídne výkon až 1 000 KW (1 360 koní) a teoretický dojezd až 1 000 kilometrů. Nedostatkem výkonu by tak druhá verze rozhodně nemusela trpět.

Produkční verze se ukáže ještě v letošním roce. Očekáváme ale, že půjde o malosériovou výrobu.

Reklama

Související témata:
Načítám