Hlavní obsah

Volkswagen hledá spojence pro výrobu ještě levnějšího elektromobilu. Loví v nečekaných vodách

Foto: Volkswagen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Volkswagen jedná s potenciálními partnery o možné spolupráci při vývoji plánovaného elektromobilu s cenou do 20 000 eur (zhruba 490 000 Kč). Informoval o tom německý list Handelsblatt s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Článek

Jedním z možných partnerů je francouzská automobilka Renault, jednání se však nacházejí ve velmi rané fázi a nemusejí dospět k výsledku, uvedly zdroje.

Volkswagen se podle agentury Reuters k informacím listu Handelsblatt odmítl vyjádřit. Mluvčí Renaultu uvedl, že k dosažení konkurenceschopnosti na trhu s levnými malými elektromobily je kooperace nezbytná. „Vedeme různé rozhovory, ale nic není dokončeno,“ dodal.

Evropské automobilky se nyní zaměřují na vývoj cenově dostupných elektromobilů, protože čelí zostřené konkurenci ze strany americké společnosti Tesla a levných čínských modelů. Průměrná prodejní cena elektromobilů v Evropě v letošním prvním pololetí podle výzkumné společnosti JATO Dynamics činila přes 65 000 eur (zhruba 1,6 milionu Kč), zatímco v Číně jen nepatrně přesahovala 31 000 eur (zhruba 755 000 Kč), píše Reuters.

Šéf koncernu Volkswagen Oliver Blume minulý měsíc uvedl, že podnik zatím ohledně výroby elektromobilu za 20 000 eur žádným způsobem nerozhodl. Myslí si ale, že firma by takový vůz mohla začít vyrábět v druhé polovině desetiletí.

Volkswagen v březnu představil podrobnosti o vývoji plně elektrického automobilu za 25 000 eur (zhruba 610 000 Kč), který má být uveden na trh do roku 2025. Společnost tehdy uvedla, že pracuje také na elektromobilu za 20 000 eur, ale další informace neposkytla.

Načítám