Hlavní obsah

Vědí něco, co my ne? Hamilton a Russell prodloužili smlouvu s Mercedesem F1

Foto: F1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lewis Hamilton a George Russell, hvězdy závodní stáje Mercedes-AMG Petronas F1, právě prodloužili s týmem smlouvu na další dvě sezony. Bez řečí, průtahů a tvrdých vyjednávání až do poslední chvíle. Což je po posledních dvou hubených sezonách celkem překvapení…

Článek

Jedno vítězství v závodě, několik návštěv na pódiu, ale většinou pokořující umístění mimo stupně vítězů – pro tým s nejvyššími ambicemi a hvězdným obsazením, který osm sezon celému kolotoči F1 prakticky dominoval, jsou poslední dva roky skutečně těžkým obdobím.

Všichni víme, co za to může. Mercedes se při vývoji loňského vozu M13 vydal špatnou cestou a ani po vlně neúspěchů se jí pro sezonu 2023 (nepochopitelně) nevzdal. Výsledky jsou letos sice lepší a Lewis si méně stěžuje na bolavá záda, ale ani on, ani George nejsou spokojeni s rychlostí auta, jež prostě neodpovídá jejich mistrovským ambicím. A tak závod co závod jen bezmocně pozorují, jako jim oba Red Bully mizí v dáli, zatímco se perou o pozici s Aston Martinem nebo McLarenem. Prostě potupa.

Foto: Mercedes-AMG Petronas F1 Team

Měli bojovat o mistrovské tituly, místo toho se často pohybují mimo stupně vítězů. Oba piloti musí být zákonitě zklamaní.

Proto je překvapivé, jak oba hvězdní jezdci rychle a ochotně podepsali v předvečer Velké ceny Itálie v Monze nové smlouvy pro příští dva roky.

„Další roky!! Poučili jsme se z každého úspěchu i selhání. Dál se ženeme za našimi sny, dál bojujeme se všemi výzvami a budeme zase vítězit. Jsem vděčný týmu, jak mě podporoval na trati i mimo ni. Náš příběh nekončí, jsme rozhodnutí dosáhnout společně dalších úspěchů a nic nás v tom nezastaví,“ komentoval Lewis Hamilton informaci o prodloužení svého působení u týmu.

A ani George Russell nešetřil nadšením: „Je to oficiální. S radostí oznamuji prodloužení smlouvy s týmem Mercedes-AMG Petronas F1. Tento tým byl mým domovem od momentu, kdy jsem se zapojil do juniorského programu v roce 2017, a jsem vděčný za příležitost oplatit důvěru, kterou mi dal Toto a všichni z Brackley a Brixworthu. Zažili jsme těžké chvíle, ale také mnoho nezapomenutelných momentů a já věřím, že jako tým jsme stále silnější. To nejlepší teprve přijde.“

Sami jsme zvědaví, co jim u Mercedesu naslibovali za změny – a především jaké auto pro ně na příští rok chystají. Toto Wolff po prvních letošních neúspěších prohlašoval, že intenzivně pracují na vylepšeních a v simulacích už vidí první velké změny, ale to jsme upřímně čekali už pro letošní sezónu, ne až pro tu nadcházející.

Ani Lewis, ani George totiž nejspíš nejdou primárně po tučných odměnách, aby si pak pohodlně odjezdili svoje někde v Top 10 a měli svůj klid. Oba chtějí za každou cenu získat mistrovský titul (první pro George a osmý pro Lewise, což by z něj udělalo rekordmana F1) a potřebují k tomu auto, které by mohlo monopostům Red Bullu alespoň konkurovat. A oba evidentně věří, že ho pro ně Mercedes-AMG na příští sezonu má…

Bude Mercedes-AMG příští rok bojovat o vítězství?
Jasně, jsou to mistři.
26,7 %
Uvidíme, až to uvidíme.
52,1 %
Proti Red Bullu a Maxovi nemají šanci.
21,2 %
Celkem hlasovalo 964 čtenářů.
Načítám