Hlavní obsah

Tohle je nové Subaru Forester. V mnoha ohledech navazuje na předchůdce, na pohled prokouklo

Foto: Subaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Subaru na autosalonu v Los Angeles představila novou generaci modelu Forester. Ta zaujme zejména přepracovaným designem a omlazeným interiérem.

Článek

Nový Forester sice opět nabízí prakticky tvarovanou karoserii, spousta detailů se ale změnila. Vůz dostal odlišně pojatou masku chladiče, na niž přímo navazují přední světlomety. Jinak pochopitelně vyhlížejí i zadní svítilny, ještě víc však zaujme nové provedení D-sloupků.

Na předchůdce novinka navazuje štědrým prosklením nebo „vyboulenými“ blatníky, které podtrhují dojem robustnosti.

Rozměry se změnily decentně. Nový Forester na délku měří 4 656 milimetrů (nárůst 16 mm), široký je 1 829 mm (+14 mm) a vysoký 1 730 mm (bez změny). Rozvor zůstal na stejných 2 670 milimetrech.

Auto stejně jako současná generace využívá platformu Subaru Global Platform, výrobce se však chlubí, že se mu povedlo o deset procent zlepšit torzní tuhost.

10 nejdůležitějších změn na novém Subaru Outback.Video: Honza Koubek

Protože Subaru novinku představilo ve Spojených státech amerických, máme zatím informace pouze o pohonné soustavě pro severoamerický trh. Forester tam bude k dispozici s 2,5litrovým plochým čtyřválcem o výkonu 183 koní (135 kW) a točivém momentu 241 Nm. Standardem je převodovka Lineartronic CVT a nechybí ani pohon všech kol. V roce 2026 by měl Forester dorazit jako hybrid.

U nás se Forester prodává s elektrifikovaným pohonem (e-Boxer) už nyní, konkrétně jde o plochý dvoulitr, který ještě podporuje elektromotor.

Výraznou proměnou prošel interiér, jenž zaujme především 11,6palcovým dotykovým displejem. I když ale kabina vypadá moderněji, základní koncepce se podobá předchůdci, takže se můžeme spolehnout na nízko uloženou palubní desku, skvělý výhled, parádní přístup k sedadlům v obou řadách nebo nadprůměrnou prostornost.

V Subaru se samozřejmě zaměřili i na bezpečnost, takže nový Forester dostane modernizovaný systém EyeSight, který byl doplněn o další kameru umístěnou za čelním sklem.

K prodejcům ve Spojených státech amerických by nový Forester měl dorazit na jaře příštího roku. O uvedení na evropský trh zatím informace nemáme.

Reklama

Načítám