Hlavní obsah

Tesla hlásí víc prodaných aut, ale menší zisky. Změní to Cybertruck?

Foto: Tesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tesla zažívá měsíce rekordní produkce a směřuje k dodání 1,8 milionu vozů za letošní rok (loni 1,3 milionu). Vděčí za to však především snižování cen, což se odráží na ziskovosti firmy.

Článek

Americký výrobce elektromobilů Tesla zvýšil ve třetím čtvrtletí tržby meziročně o devět procent na 23,35 miliardy dolarů (bezmála 548 miliard Kč). Firma to ve středu uvedla v tiskové zprávě. Výsledek zaostal za odhadem analytiků, kteří v průměru očekávali tržby přes 24 miliard dolarů. Zisk se meziročně snížil o 44 procent na 1,85 miliardy dolarů. Hrubá marže firmě klesla na 17,9 procenta oproti 25,1 procenta o rok dříve, kdy podnik ještě nezačal snižovat ceny. Ve druhém letošním čtvrtletí Tesla vykázala hrubou marži 18,2 procenta. Marže zaostala za odhady stejně jako tržby a zisk.

Tesla v poslední době několikrát snížila ceny, aby zvýšila poptávku. Odbyt v uplynulém čtvrtletí klesl, částečně kvůli plánovaným odstávkám kvůli modernizaci továren.

Šéf Tesly Elon Musk uvedl, že chce získat lepší představu o tom, jakým směrem se ekonomika ubírá, než se naplno pustí do výstavby nové továrny v Mexiku. „Pokud úrokové sazby zůstanou vysoké (…) bude pro lidi mnohem těžší koupit si auto. Jednoduše si je nemohou dovolit,“ řekl po zveřejnění výsledků při konferenčním hovoru s analytiky.

Elon Musk také mírnil očekávání ohledně nového pick-upu Cybertruck: „Je to skvělý produkt, ale finančně se jeho přínos projeví až za rok až 18 měsíců.“ Zároveň také přiznal, že produkce Cybertrucku, zcela nového modelu s inovativními produkčními technikami, přinesla mnoho komplikací: „Se Cybertruckem jsme si vykopali vlastní hrob.“ To tedy vysvětluje to dlouhé čekání, první kusy elektrického pick-upu Cybertruck by však měly k zákazníkům dorazit ještě v tomto čtvrtletí.

Reklama

Načítám