Hlavní obsah

Ten pravý od Mattela. Výrobce hraček vydává v limitované edici repliku kočáru krále Karla III.

Foto: Mattel

Do oslav korunovace krále Karla III. se zapojila nejen celá Británie – americký výrobce hraček, firma Mattel, vydává repliku královského kočáru v měřítku 1 : 64, která je poctou originálu a zároveň slaví výročí 70 let od korunovace královny Alžběty II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci oslav korunovace krále Karla III. je celý svět naruby a do oslav se zapojují různě firmy a instituce nejen z Velké Británie – k oslavám se tak připojil i americký výrobce hraček, firma Mattel. Ta v limitované edici vydává repliku královského kočáru v měřítku 1:64.

Článek

Jedna z nejvýznamnějších událostí britské historie za poslední roky se koná již tuto sobotu. Korunovace krále Karla III. je naplánována na 6. května a do oslav se zapojí celá Británie – a nejen ta. Oslav se nepřímo zúčastní i hračkářský gigant Mattel, který vydá litinovou repliku královského kočáru v měřítku 1 : 64.

Korunovace Karla III.: Vážení hosté a královský kočár

Součástí korunovace je totiž celá řada tradičních ceremoniálů, k nimž neodmyslitelně patří i královský průvod. Jde o symbolickou slavnostní událost, kdy král Karel III. a královna choť Camilla přejedou za pomoci královského kočáru taženého osmi bílými koňmi z Buckinghamského paláce, sídla britských panovníků, do Westminsterského opatství.

Westminsterské opatství je chrám anglikánské církve, ve kterém jsou pohřbeni významní panovníci britské historie a proběhly tu korunovace každého britského panovníka od dob královny Viktorie. Originální královský kočár se skládá z dřevěné konstrukce, která je vystlána tenkými pláty zlata – tomuto materiálu Britové říkají giltwood. Nesmí chybět spřežení bílých tažných koní doplněných o skupinu kočích.

Foto: Mattel

Replika královského kočáru je velmi důkladná – uvnitř nechybí figurky vrchních představitelů královského rodu.

Královský kočár od Mattela

Tento model v měřítku 1 : 64 je tedy velice věrnou replikou originálu, ačkoliv se pochopitelně v řadě ohledů liší. Nesmírně drahá a kupodivu poměrně křehká konstrukce z giltwoodu byla nahrazena klasickou litinou, replice však nechybí osmice bílých koní doplněná o čtyři kočí, kočár jako takový pak má kloubovou přední nápravu jako v případě originálu.

Že si výrobce dal záležet, dokládá i fakt, že uvnitř repliky kočáru najdeme figurky dvou hlavních představitelů královského rodu.

Malá zajímavost na závěr. Firma Mattel ve skutečnosti už jednu repliku královského povozu udělala – bylo to v roce 1953, tedy v roce, kdy byla korunována královna Alžběta II., matka krále Karla III.

Jde tedy o velmi symbolickou poctu nejen královské rodině jako takové, ale i původnímu modelu královského kočáru a výročí 70 let od korunovace královny Alžběty II.(dej jí pánbůh nebe), která s přehledem vládla ze všech britských panovníků nejdéle.

Že jde shodou okolností také o 70. výročí založení firmy Mattel, je už pouze vítaný bonus. Jelikož je královský kočár dnes už významným, neocenitelným a historickým artefaktem, používá se jen velmi zřídka, tedy při opravdu vzácných příležitostech – samozřejmě i při korunovaci krále i královny.

Většinu času zdobí Královské konírny, oficiální královské stáje, které jsou součástí Buckinghamského paláce. Naposledy opustil kočár brány Královských koníren v roce 2022, kdy královna Alžběta II. slavila platinové výročí korunovace – kočár byl tehdy na přání královny dodatečně doplněn o klimatizaci a elektricky stahovatelná okna.

Královský kočár z důvodu bezpečnosti nikdy nepřekročí rychlost chůze – předchází se tak riziku zlomení konstrukce kvůli pokročilému věku kočáru a rovněž jeho hmotnosti, která je vzhledem k hojnému využití zlata dost vysoká.

Načítám