Hlavní obsah

Tady chcete sedět vzadu: Volvo ukázalo svůj nejluxusnější model EX90 Excellence

Foto: Volvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volvo na šanghajském autosalonu poprvé ukázalo exkluzivní provedení svého elektrického modelu EX90. Zároveň jde o nejluxusnější model, jaký kdy švédská automobilka vyprodukovala.

Článek

Elektrické SUV EX90, novou vlajkovou loď automobilky, odhalilo Volvo již loni. Nyní přichází na řadu nejvíce luxusní provedení s přídomkem Excellence. Zvenčí prošlo proti svému sedmimístnému sourozenci několika drobnými úpravami. Hlavní jsou dvě - dvoubarevné provedení karoserie (na stánku v Šanghaji se předvedlo stříbrno-černé provedení) a nová 22palcová kovaná kola.

Foto: Volvo

Vrcholnou verzi EX90 Excellence poznáte podle kontrastního dvoubarevného lakování.

Úplně největší změna ale čeká uvnitř. Z původně sedmimístného modelu je nově jen čtyřmístné provedení, přičemž maximální důraz automobilka kladla na pohodlí cestujících vzadu. Zde najdete dvě rozměrná křesla (označení sedačky by bylo slabým slovem), která přímo lákají k usednutí. Jejich tvarování je už od pohledu maximálně komfortní, pro nohy cestujících je pak spousta volného prostoru - budete se cítit jako v byznys třídě v letadle. Cestující vzadu mají k dispozici dokonce i chladničku jako stvořenou pro servírování šampaňského za jízdy.

U Volva si také dali záležet na výběru materiálů. Sedačky jsou čalouněny buď přírodní vlnou, nebo syntetickou kůží Nordico z bio a recyklovaných materiálů. Středová konzola je pak z pravého dřeva a obsahuje elegantně zakomponovaný dotykový panel s ovládáním vyhřívání sedadel (výběr ze tří úrovní) a masážní funkcí (pět různých programů). Za zmínku stojí také křišťálový díl Orrefors na středové konzole, který ovládá dávkovač parfému (lze vybírat ze tří různých vůní). Příjemnou náladu na palubě podporuje propracované ambientní osvětlení.

Ani na pohonu Volvo nešetřilo a použilo to nejvýkonnější – dva elektromotory s permanentními magnety (po jednom na každé nápravě) disponují mocnou silou 517 koní a točivým momentem 910 Nm. Baterie s kapacitou 111 kWh pak zajistí dojezd až 600 kilometrů.

Vrcholný model EX90 Excellence bude pochopitelně nejdříve nabízen v Číně, pro kterou byl primárně vytvořen. Ale předpokládáme, že později ho bude možné pořídit i v Evropě. V Česku stojí EX90 v nejvýkonnější verzi 2,8 milionu korun, verze Excellence bude určitě ještě o pěkných pár set tisíc dražší. A k tomu si ještě připočtěte měsíční náklady na osobního řidiče, protože v tomhle autě chcete sedět vzadu, ne za volantem…

Reklama

Načítám