Hlavní obsah

Škody Scala a Kamiq si při faceliftu značně polepší. Dostanou světla výrazně dražších aut

Foto: Škoda Auto

Takto bude svítit omlazená Scala s příplatkovými TOP LED Matrix světlomety.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos čeká Mladoboleslavské hned několik premiér. Jako první se ukáže facelift Scaly a Kamiqu, který se teď připomíná odhalením světelné techniky, jež kompaktní modely posune o úroveň výše.

Článek

Chystané změny pro Scalu a Kamiq naznačila Škoda už před časem, když publikovala první skici celých vozů. U obou aut, jejichž digitální premiéra proběhne souběžně 1. srpna, jsme si mimo jiné všimli značně přepracovaných světlometů. Nyní na ně designéři značky přidávají podrobnější pohled a hlavně více technických informací.

Dozvěděli jsme se, že obě auta dostanou v rámci faceliftu na přání dodávané Matrix LED světlomety s pečlivým a postupným vykrýváním protijedoucích vozidel. To u „malých“ aut na platformě MQB A0 rozhodně není obvyklé a v případě Škody jsme na tuto světelnou technologii zvyklí až ve vyšších automobilových třídách, třeba u Octavie či Kodiaqu.

Vzhled světel Scaly bude zcela jiný a více naváže na masku chladiče. Kamiq zase dostane ještě užší vrchní diodové pásy a naopak větší hlavní světlomety pod nimi. V obou případech očekáváme pozměněnou světelnou techniku také vzadu, ostatně právě tato modernizace by v rámci faceliftu měla být u sourozeneckých modelů nejvýraznější.

Foto: Škoda Auto

Tato skica naznačuje zbrusu nová světla Kamiqu. Tak co, vidíte je?

V ostatních aspektech už nás omlazení nejspíš moc nepřekvapí. V kabině očekáváme jen drobné kosmetické úpravy, příliš se toho neodehraje ani ve skladbě pohonných jednotek. U Scaly ani Kamiqu nepočítáme vzhledem k jejich technickému základu s nasazením mild-hybridních motorů, turbodiesely značka z palety vyřadila už před časem. Základem tak zůstane tříválec TSI doplněný o čtyřválcovou patnáctistovku.

Foto: Škoda Auto

Skici modernizovaného Kamiqu a Scaly. Změny světel jsou výrazné.

Tím smršť letošních škodováckých novinek teprve začne. Na podzim se představí zbrusu nové generace KodiaquSuperbu, které v roce následujícím doplní i omlazená Octavia. A to nesmíme zapomenout, že do roku 2026 chce mít Škoda v nabídce šest elektromobilů! Dobrou zprávou je, že ještě nějaký čas si zákazník bude moci vybrat, jaký motor má pod kapotou jeho škodovky vrnět, respektive bzučet.

Na jakou modernizovanou kompaktní škodovku se těšíte víc?
Scala
32,7 %
Kamiq
20,2 %
Počkám si až na Kodiaq a Superb.
47,1 %
Celkem hlasovalo 2271 čtenářů.
Načítám