Hlavní obsah

Skandinávský obývák na kolech s čínskými kořeny: Volvo připravuje první minivan

Foto: Volvo

Nic víc jsme z chystaného Volva EM90 zatím neviděli, na odhalení si musíme počkat až do listopadu.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volvo pokračuje ve své elektrické ofenzivě – po první vlaštovce v podobě elektrických verzí SUV XC40/C40 došlo na uvedení vlajkové lodi v podobě velkého SUV EX90, následně přišel městský crossover EX30 a nyní se představuje nečekaný minivan EM90. Sama automobilka svůj nový model popisuje jako „Skandinávský obývák na kolech“.

Článek

Vlastně je překvapením, že minivan od Volva přichází až nyní. Švédská automobilka je známá výjimečným prostředím interiérů svých vozů napříč všemi třídami, takže jeho roztažení do prostoru MPV dává naprostý smysl. Tak proč se to nestalo dřív?

Jednoduše proto, že Volvo nemělo k dispozici vhodnou platformu. Až díky elektromobilitě a spolupráci s čínským koncernem Geely se objevily základy, které lze pro účely velkoprostorového rodinného auta využít.

Ty základy poskytne již dříve představené MPV značky Zeekr, kterou v Evropě sice skoro nezná, ale v domovské Číně je rychle stoupající hvězdou. Existuje totiž jen dva roky, kdy v tom prvním prodala pouhých šest tisíc aut, ale v tom druhém hned desetinásobek a takto plánuje rychle růst až na úroveň nějakých 600 tisíc vozů prodaných v roce 2025 po celém světě. Jméno Zeekr si tedy zapamatujte!

Foto: Zeekr

Zeekr 009 poskytne základy novém Volvu. Můžete si být ale jistí, že ho Švédové velmi důkladně přepracují, aby to bylo pocitově opravdové Volvo.

Nové Volvo EM90 bude mít technicky podobný základ jako Zeekr 009, ale stejně jako v případě EX30 spřízněného se Zeekrem X půjde zvenku i uvnitř o velmi odlišné auto, které nezapře švédské DNA – na tom si designéři a vývojáři dají hodně záležet, to nám věřte.

Můžete se tedy těšit na typicky krabicovitý exteriér s jemně ohlazenými hranami, který bude nejspíš hodně podobný EX90. Interiér pak bude tradiční směsí vytříbených přírodních a příjemných recyklovaných materiálů (dřevo, hliník, ovčí vlna smíchaná s polyesterem z recyklovaných PET lahví, syntetická kůže nahrazující živočišnou atd.) a příjemně prosvětlená kabina vytvářející uklidňující atmosféru.

Foto: Volvo

Kabina EX90 s minimalistickým designem dokáže vytvořit velmi příjemnou atmosféru na palubě. Od minivanu EM90 nečekáme nic menšího.

Zeekr 009 nabízí praktické vnitřní uspořádání 2+2+2, případně pojetí exkluzivní limuzíny 2+2 – uvidíme, jestli to tak u Volva ponechají, nebo přidají nějaká místa navíc.

Určitě také nebudou chybět ty nejmodernější technologie centralizované do velkého dotykového displeje infotainmentu postaveného na bázi Android Automotive, takže budete vždy online, budete mít k dispozici nejnovější informace o dopravě a ze světa, přístup ke streamované hudbě a všem svým oblíbeným aplikacím.

Foto: Zeekr

Zeekr 009 předvádí, že dokáže být praktickým šestimístným rodinným MPV, ale umí se změnit i v luxusní čtyřmístnou limuzínu.

Nemusíte se bát ani o bezpečnost, protože čínský Zeekr 009 je vyzbrojený 30 sofistikovanými jízdními asistenty, kterým dodává informace jeden radar s ultra dlouhým dosahem, sedm HD kamer, čtyři kamery panoramatického parkovacího systému a dvanáct ultrazvukových senzorů.

Také se chlubí mamutí baterií o kapacitě 140 kWh umožňující dojezd přes 800 kilometrů a je poháněný elektromotory s výkonem přes 500 koní, které 5,2 metru dlouhé MPV vystřelí z klidu na stovku pod pět sekund.

Na parametry chystaného Volva EM90 stejně jako na další detaily a pohledy do jeho interiéru si ale budeme muset ještě počkat. Tento model bude uveden letos v listopadu v Číně, nasazení v Evropě (pokud k němu vůbec dojde – to ještě není potvrzené) přijde na řadu nejdříve ke konci příštího roku.

Jak by se vám líbil elektrický minivan Volvo?
Přesně to potřebuju!
10 %
Kdyby nebyl elektrický, bral bych ho.
80,4 %
To není nic pro mě.
9,6 %
Celkem hlasovalo 799 čtenářů.
Načítám