Hlavní obsah

Renault Espace se vrací, ale už ne jako praktické MPV, ale módnější SUV

Foto: Renault

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestá generace Renaultu Espace se již blíží a v duchu změn celého automobilového průmyslu se i ona přizpůsobí požadavkům trhu. Silueta zahalená do stínů prozrazuje, že karoserie MPV ustoupí modernějšímu pojetí zvýšené karoserie SUV.

Článek

Renault Espace v roce 1984 odstartoval (přinejmenším v Evropě) éru nesmírně praktických velkoprostorových rodinných aut (MPV). Představil se v celkem pěti generacích, ovšem ta poslední už kombinovala prvky více automobilových segmentů a šlo tedy spíše o crossover. Výsledkem byl vůz, který nebyl ani kombíkem, ani SUV, ale ani tím prostorným a pohodovým MPV jako kdysi.

Foto: Renault

První čtyři generace Espace byly typickým rodinným MPV

Lidé v Boulogne-Billancourt tak v roce 2022 v tichosti ukončili výrobu páté generace a vrátili se k rýsovacím prknům. Náhled na plody jejich tvrdé práce vidíme na fotografiích – hra stínů tu ukazuje dynamičtější design, výrazné boky propůjčující vozu svalnaté proporce a elegantně střiženou záď zakončenou velmi decentním spoilerem.

Inu je vidět, že Renault jde s dobou – šestá generace typu Espace nabízí poměrně střídmé proporce daleko více odpovídající požadavkům současného neustále se měnícího trhu. Poslední generace se snažila být trochu MPV, trochu SUV a trochu kombi, přičemž se jí nedařila ani jedna z těchto rolí. V Renaultu však definitivně obrátili list a design novinky by mohl být z pohledu modelu do určité míry revoluční.

Foto: Renault

Už samotná silueta naznačuje, že šestá generace se nebude ohlížet přes rameno a vydá se zcela novým směrem – ne však na úkor prostornosti

Zajímavé je, že navzdory kompaktnějším rozměrům (šestá generace bude o celých 14 cm kratší než předchůdce) se bude i nadále nabízet jak v pětimístné, tak i sedmimístné variantě – především díky lepšímu využití prostoru.

Zdá se tedy, že i přes tajnůstkářský přístup Renaultu se máme na co těšit – oficiální premiéra má být už letos na jaře a má se za to, že nový Espace bude jakousi prodlouženou, více na rodinu orientovanou verzí vřele přijatého typu Austral. O pohonu zatím nepadla ani zmínka, ale vsadili bychom na elektrifikované benzinové motory, časem možná přijde i elektrická verze.

Jaký máte pocit z nového Renaultu Espace?
Jestli to bude takový fešák jako Austral, tak si ho koupím
4,7 %
Pokud půjde o prostorné SUV se slušnou motorizací, budu o něm přemýšlet
50,1 %
Podle mě už se Espace zpět na výsluní nevrátí
45,2 %
Celkem hlasovalo 1053 čtenářů.

Reklama

Načítám