Hlavní obsah

První elektrická Alpine je venku, řidič v A290_β sedí uprostřed na skořepinových sedadlech

Foto: Alpine

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská automobilka Alpine představila první elektrický model. Jde o městský kompakt pojmenovaný A290_β, který jednoznačně odkazuje na slavný Renault 5. Zatím se nedíváme na produkční verzi, od té právě představené se ale bude lišit pouze v detailech. Prodej by měl být zahájen už příští rok.

Článek

Design nového modelu vychází z konceptu Renault 5 představeného na začátku roku 2021. Hranatý model A290 s jednoznačným retro nádechem ale nabídne agresivnější vzhled s výraznou přední maskou, obrovskými koly, prahy i zadním difuzorem. Hezkým detailem je čelní sklo výrazně zasahující do kapoty.

A290 je třímístným vozem, přičemž řidič sedí uprostřed na skořepinových sedadlech a je tak přímo v centru dění. Druhé dvě sedačky jsou umístěné po stranách. Interiér je celkově minimalistický, hranatý volant odkazuje na sportovní vozy Alpine (A470 LMP2 a A523 F1). Červené tlačítko označené „OV“ po stisknutí dodá po dobu 10 sekund maximální výkon.

Bílo-černý model je dlouhý 4,05 m, široký 1,85 m a vysoký 1,48 m. Dvacetipalcová kola s obřím čtvercem obouvají na míru vytvořené pneumatiky od dvorního dodavatele značky Michelinu. Šestnáctistránková tisková zpráva nicméně nezmiňuje výkon dvou vpředu umístěných elektromotorů a netušíme ani využitelnou kapacitu baterií.

Automobilka ani nezmiňuje, která z náprav je poháněná, předpokládáme, že u sportovního modelu půjde veškerý výkon buď výhradně na zadní kola, nebo všechna čtyři. Víme však, že A290 využívá vektorování točivého momentu a má zadní víceprvkové zavěšení.

ABS si nastavíte

Čtyřpístkové brzdy Brembo jsou převzaté z modelu A110. Technickou lahůdkou bude nastavení ABS v jedenácti krocích; dále budou na výběr tři režimy jízdy - mokro, sucho a „full“ pro maximální výkon.

Netradiční pojmenování nového modelu vysvětluje automobilka takto - model A290_β (čti „beta“) se řídí strategií značky Alpine, která používá při pojmenování svých modelů písmeno A následované třemi číslicemi.

První číslice označuje velikost vozidla. Číslo „90“ je specifické pro všestranné sportovní vozy značky, které jsou zaměřené pro širší spektrum řidičů, zatímco čistě sportovní vozy nesou číslo „10“. Písmeno „β“ odkazuje na beta test používaný u testovací verze softwaru těsně před její finální verzí.

Značku Alpine založil v roce 1955 Jean Rédélé, prodejce vozů značky Renault a automobilový závodník. Renesancí prošla značka v roce 2018, kdy představila model A110, sportovní kupé, které si vyšláplo po Porsche Cayman.

Jak asi víte, automobilka chce od roku 2026 vyrábět výhradně elektrické modely. Představit by se v dohledné době měly hned tři. Elektrického nástupce modelu A110 vyvíjí Alpine společně s britským Lotusem. Popisované A290 se začne prodávat v příštím roce.

Reklama

Související témata:
Načítám