Hlavní obsah

Prodeje nových aut v ČR dále rostou! Trhu vládne Octavia, jinak ale Češi preferují SUV

Foto: Škoda Auto

Nová Octavia dorazí na český trh na přelomu druhého a třetího čtvrtletí tohoto roku. Už se klepete očekáváním?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej nových osobních aut za dva měsíce letošního roku meziročně vzrostl o 13,9 procenta na 38 689 vozů. Byl tak přibližně na hodnotách trhu před pandemií covidu-19. Prodej elektromobilů stoupl o čtvrtinu. Uvedl to dnes v tiskové zprávě Svaz dovozců automobilů.

Článek

Nejprodávanější byla domácí značka Škoda se 14 812 registrovanými vozy, následuje Hyundai s prodejem 3 711 aut a Toyota s 3 123 vozy. Na dalších místech jsou Volkswagen, Kia, Dacia, BMW a Mercedes-Benz. Nejvíce se prodávaly modely Škoda Octavia, Kamiq a Fabia.

Z pohledu obchodních tříd jsou na prvním místě SUV s podílem téměř 47 procent. Z hlediska paliva vede benzin s 68,85 procenta trhu, podíl nafty tvoří 23,5 procenta.

Prodej lehkých užitkových automobilů zaznamenal meziroční nárůst o 25,45 procenta na na 3 953 vozidel. První je značka Opel s 551 registrovanými vozy, druhý skončil Renault s 524 dodávkami a třetí Ford, který prodal o 26 vozů méně. Registrací nákladních vozidel proti loňsku ubylo o 14,4 procenta na 1 417 aut. První je značka Mercedes-Benz před Scanií a značkou MAN.

Počet registrací autobusů vzrostl o 107 procent na 145 vozidel. V únoru se meziročně zvýšil o 340 procent, což bylo způsobené velmi nízkou loňskou srovnávací základnou. První je značka Iveco Bus s 63 registrovanými autobusy, druhý MAN a třetí Setra.

Kategorie motocyklů zaznamenala díky teplému počasí meziroční nárůst o 22,6 procenta na 2 568 strojů. První je japonská značka Honda s 501 registrovanými motocykly, následuje čínská CF Moto a třetí je rakouská KTM.

Reklama

Související témata:
Načítám