Hlavní obsah

Po Číně už i Vietnam! VinFast začíná dobývat Evropu, nabízí bezkonkurenční záruku, na kterou nemá nikdo odpověď

Foto: VinFast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu je sedmým rokem, přesto už si z Vietnamu našla cestu na řadu evropských trhů a hodlá dále expandovat. Značka VinFast láká zákazníky třeba i na nezvykle štědrou záruku.

Článek

Automobilka VinFast byla založena v roce 2017 nejbohatším vietnamským byznysmenem Phamem Nhat Vuongem. Ten je hlavou celého impéria Vingroup, pod jehož křídla patří ve Vietnamu nespočet lukrativních nemovitostí a rekreačních středisek. Vlastní automobilová značka však nechce zůstat jen na domácí scéně, velmi rychle zahájila expanzi na trhy v Evropě i Spojených státech.

Dnes novinky VinFastu koupíte v Nizozemsku, Francii, ale třeba i nedalekém Německu. Během letošního roku se působení značky na evropských trzích rozroste také o Velkou Británii. V nabídce najdeme například elektrické SUV VF 8, které svou délkou nepatrně přerůstá Škodu Kodiaq. Baterie s kapacitou 87,7 kWh slibuje dojezd 471 kilometrů na jedno nabití, s cenou v přepočtu milion a čtvrt se však zrovna nepodbízí.

To platí i pro větší sedmimístné SUV VF 9, jehož ceník startuje na 2,2 milionu korun. Co nevidět se však paleta aut rozroste o menší a cenově dostupnější kousky VF 5 a VF 6, které se mohou vejít do milionu.

Foto: VinFast

VinFast VF 8 je dnes stěžejním modelem, podle recenzentů však má své mouchy.

Hlavní zbraní VinFastu v boji se zajetými značkami je rozhodně bezkonkurenční záruka. Automobilka totiž na své vozy nabízí standardně krytí na 10 let nebo 200 000 kilometrů! To je nevídaně velkorysá nabídka, za kterou si u leckterých zajetých značek nemůžete ani připlatit.

Že to s evropským působením myslí vietnamská společnost vážně, dokazují i zprávy z Velké Británie. Tam značka nelenila a rovnou najala ostříleného Andrewa Pilkingona, který dříve reprezentoval Genesis, Polestar nebo Maserati a v novém působišti bude mít na starost prodej a marketing.

Foto: VinFast

Elektrický VinFast VF 9 pojme sedm cestujících a slibuje dojezd 594 km.

První zámořské recenze si VinFast nicméně za rámeček nedá. Vícero zkušených novinářů z USA hodnotilo model VF 8 jako nedotažený a neschopný konkurovat zajetým soupeřům. Pravda, nebo obavy z rostoucí konkurence? Pokud expanze půjde tímto tempem, dost možná se brzy přesvědčíme na vlastní kůži v českém prostředí!

Koupili byste si vietnamské auto?
Za dobrou cenu, proč ne?
71,3 %
No, lepší než Číňan.
3,3 %
Tak to vůbec.
25,4 %
Celkem hlasovalo 3746 čtenářů.

Reklama

Načítám