Hlavní obsah

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota potrvá nejméně do 1. září

Foto: TMMCZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá minimálně do pátku 1. září. Auta se v Kolíně přestala vyrábět tento týden v noci z pondělí na úterý. Důvodem jsou chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak.

Článek

Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil minulý týden rozsáhlý požár. Podle automobilky nyní není jasné, kdy se výroba obnoví. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

„Aktuálně je potvrzena odstávka na další týden do 1. září s tím, že se samozřejmě může situace změnit,“ řekl Paroubek. Většina zaměstnanců ale do práce chodí, pracovníci z výroby vykonávají jiné úkoly. Zda společnost zvažuje alespoň částečné obnovení, nechtěl mluvčí komentovat. „Zvažujeme několik variant, ale větší detaily nyní prozrazovat nebudeme,“ doplnil Paroubek.

Společnost Novares CZ Zebrak už dříve uvedla, že chce co nejrychleji obnovit výrobu a zachovat práci pro všech 159 zaměstnanců. Někteří nyní dočasně přejdou do jiných závodů v rámci skupiny Novares, o některé projevily zájem jiné firmy v průmyslové zóně. Jana Zetková z firmy dnes ČTK řekla, že v následujících dvou týdnech by se mělo 13 až 15 zaměstnanců společnosti dočasně přesunout do Srbska, kde má Novares také výrobu. „Chybí jim tam ale lidé, proto pošleme nějaké odsud,“ řekla Zetková. Většina dílů pro Toyotu se vyráběla v Žebráku, výroba v Srbsku by mohla dočasně nahradit alespoň část této produkce, uvedla Zetková.

Letos automobilka výrobu v Kolíně neplánovaně zastavila podruhé. Kvůli nedostatku dílů nesjížděla z linek auta v únoru a částečně v březnu. Podle odhadů nevyrobila společnost kvůli omezením zhruba 25 000 vozů. Kolínská automobilka produkuje v běžném režimu denně zhruba 1 000 aut. Loni zvýšila po dvou slabších letech výrobu zhruba o čtvrtinu, vyrobila přes 202 000 vozů. Automobilka zaměstnává v Kolíně přes 3 500 lidí v třísměnném provozu.

Průmyslovou halu Novaresu v Žebráku na Berounsku zachvátil požár minulý týden v pondělí. Hasiči ho likvidovali 50 hodin. Podle policie způsobil škodu 1,8 miliardy korun, příčiny vyšetřovatelé zjišťují.

Načítám