Hlavní obsah

Nejrychlejší auto na světě je to z půjčovny: Americký Hertz představuje Shelby GT500-H s 900 koňmi!

Foto: Shelby American

Chystáte se na prázdniny v Americe a přemýšlíte, jaké si tam půjčíte auto? Poznejte pravou osmiválcovou ameriku, protože půjčovna Hertz ve většině největších měst nově nabízí hned dvojici silných mustangů z dílen Shelby. Ten slabší má „jen“ 450 koní, zatímco ten silnější 900 koní! Na kolik vás vyjde? Na necelých 10 tisíc korun za jeden den!

Článek

Víte, jaké je to nejrychlejší auto na světě? To z půjčovny. Americká síť autopůjčoven Hertz má dlouhou tradici v půjčování rychlých mustangů z dílen amerického závodníka a úpravce Carrolla Shelbyho, která pokračuje až do dnešních dnů. Začalo to v roce 1966, kdy se Hertz spojil se Shelbym, aby společně spustili program „Rent-A-Racer“, aby zájemci mohli usednout za volant speciálního Shelby GT350 H se soutěžním potenciálem.

Traduje se, že v 60. letech neexistoval levnější způsob, jak se dostat ke schopnému závodnímu autu před blížícími se amatérskými závody. A dokonce se říká, že často se zapůjčené Shelby vracely s totálně sjetými pneumatikami a zbytky lepidla po startovních číslech. Carroll Shelby byl v Americe senzací a obě společnosti nemohly vymyslet lepší propagaci, protože tehdy byl benzin levný a za GT350 H si půjčovna říkala jen 17 dolarů na den.

Foto: The Vault

Spolupráce „Rent-A-Racer“ společností Shelby a Hertz začala v roce 1966 unikátním Shelby GT350 H

Nyní síť autopůjčoven Hertz v domácí Americe pokračuje v tradici a nabízí zákazníkům toužícím po rychlosti dvojici nových variant Shelbyho mustangů. Shelby American a Hertz společně představují brutální Shelby GT500-H, který je s necelou tisícovkou koní nejsilnějším půjčovaným autem v historii Hertzu. Druhým novým autem je Shelby GT-H s polovičním výkonem.

Začněme tím silnějším, protože speciální Shelby GT500-H se chlubí silným 5,2litrovým vidlicovým osmiválcem Predator s kompresorem Eaton a nejvyšším výkonem 900 koní (671 kW). Je tak výrazně silnější než „normální“ nejnovější Shelby GT500 se 770 koňmi (567 kW) a má charakteristické zlaté pruhy, karbonovou kapotu a lehká kovaná kola se sportovními pneumatikami. Shelby postaví jen 25 aut, z toho devatenáct černých a šest bílých.

Foto: Shelby American

V závislosti na své odvaze si zákazníci Hertzu nově mohou vybrat mezi 450koňovým Shelby GT-H a 900koňovým Shelby GT500-H

Slabším mustangem pro méně odvážnou klientelu pak je Shelby GT-H ve variantách kupé i kabriolet s atmosférickým pětilitrovým osmiválcem Coyote o 450 koních (330 kW). Od továrních Mustangů GT se liší speciální kapotou, přední maskou i zadním čelem. Nově má výfuk Borla pro zabarvení zvuku, dvacetipalcová kola s obutím Michelin a typické zbarvení se zlatými pruhy. Shelby GT-H bude rozšířenější a vznikne v červené, bílé, šedé a červené barvě.

A kolik za speciální Mustangy od Shelby zaplatíte, pokud pojedete na prázdniny do Ameriky a budete si půjčovat auto? Za obyčejnější Shelby GT-H si Hertz účtuje 99 dolarů (2 350 Kč) na den, za exkluzivní brutální Shelby GT500-H pak 399 dolarů (9 500 Kč) za den. Jak to bylo? Nejrychlejší auto na světě je z půjčovny? Dost možná!

Reklama

Související témata:
Načítám