Hlavní obsah

Nejprodávanější Citroën přijíždí s novou tváří a spalovacími motory! Rodinný ideál je teď ještě chytřejší a komfortnější

Foto: Citroën

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modernizace Citroënu Berlingo – bestselleru francouzské automobilky – je opravdu poctivá. Přináší novinky v oblasti vzhledu, techniky, ale i komfortu na palubě.

Článek

Rodinné MPV Citroën Berlingo je dlouhodobě prodejním tahounem automobilky. Tento standard zakolísal na českém trhu jen v momentě, kdy se Francouzi rozhodli prodávat vůz výhradně s elektrickým pohonem. Rychle ale pochopili, že tudy cesta (zatím) nevede, a chytrou kličkou spalováky do nabídky Berlinga vrátili. Platit by to mělo i pro omlazené provedení, které se právě teď představuje světu.

Proti předchůdci jej poznáte okamžitě. Modernizované Berlingo dostává přepracovanou příď, která přejímá novou vizuální identitu značky. Poznat je to především na extravagantních světlometech, ale třeba i novém oválném logu společnosti. Na výběr jsou kola od šestnácti do sedmnácti palců, vyšší výbavový stupeň disponuje také střešními nosiči.

Přepracováním prošel rovněž interiér se zcela novou přístrojovou deskou, desetipalcovou dotykovou obrazovkou s vysokým rozlišením uprostřed a v neposlední řadě novým, na přání vyhřívaným volantem se zploštělou spodní částí. Ještě vyšší komfort na cestách poskytnou cestujícím vpředu sedadla Advanced Comfort s propracovanou architekturou, kvalitní pěnou a bočními opěrkami.

Foto: Citroën

Dominantou omlazené kabiny je modernější obrazovka multimédií s novými funkcemi.

Praktičnost a variabilita zůstávají na úrovni předchůdce, což je jedině dobře! Před spolujezdcem v horní části se nachází velká přihrádka Top Box, nechybí ani multifunkční přepravní systém Modutop se zadním střešním boxem. Celkem vůz disponuje 27 odkládacím přihrádkami s celkovým objemem až 186 litrů. Chcete-li do zavazadelníku naložit jen drobné předměty, můžete si otevřít pouze zadní okno. Objem kufru se v závislosti na verzi pohybuje od 775 do 4 000 litrů!

Berlingo je totiž k dispozici v provedeních M (délka 440 cm) a XL (475 cm). V obou případech má vzadu tři samostatná sedadla, která jsou posuvná i sklopná. Elektrická verze může mít ještě další dvě sedačky ve třetí řadě. A když sklopíte sedadlo spolujezdce, naložíte do vozu až 270, respektive 305 centimetrů dlouhé předměty.

Foto: Citroën

Tři samostatná sedadla ve druhé řadě jsou nanejvýš praktická, přesto je dnes nabízí stále méně aut.

Na posádku čeká armáda bezpečnostních systémů a asistenčních pomocníků. Celkem 18 technologických funkcí zahrnuje například adaptivní tempomat, dvanáct parkovacích senzorů či zadní parkovací kameru, která obraz promítá na displej uvnitř ve vysokém rozlišení. V elektrické verzi přijde vhod aplikace e-Routes, jež pracuje s aktuálními údaji a na jejich základě vás informuje o provozu a nejbližších dobíječkách.

Elektrické Berlingo má výkon 100 kW a hlavně baterii s kapacitou 50 kWh. Ta slibuje dojezd až 320 kilometrů, tedy o dvacet procent více než dříve. Baterku lze nabíjet výkonem až 100 kW, z nuly na osmdesát procent to zabere zhruba půl hodiny. Berlingo může být vybaveno také zcela novým tepelným čerpadlem, za které se však připlácí.

Bateriové provedení je jedinou motorizací, která se na evropském trhu oficiálně nabízí. Mimo náš kontinent je k dispozici benzinová dvanáctistovka PureTech a hlavně turbodiesel BlueHDi. Tyto motory by však u nás měly jít i nadále objednat díky homologaci vozu v kategorii N1, což má na jeho užívání prakticky nulový vliv.

Reklama

Načítám