Hlavní obsah

Pocta Karlu Lopraisovi: Dakarská kombinéza nebo náklaďák na výstavě v Národním technickém muzeu

Foto: archiv Garaz.cz

Národní technické muzeum v Praze vzdává hold českému králi Dakaru a oslavuje legendárního Karla Lopraise. Na nové výstavě si můžete připomenout život i sportovní kariéru jednoho z neúspěšnějších českých závodníků a prohlédnout si velkou Tatru s přezdívkou Puma, s jakou do tradičního závodu na trase Paříž–Dakar startoval hned čtyřikrát.

Článek

Začátkem letošního března by Karel Loprais oslavil 74. narozeniny. Česká legenda nejslavnější cross-country rallye na světě s přezdívkou „Monsieur Dakar“ však nečekaně zemřela koncem roku 2021 ve věku 72 let. Jen pár měsíců poté, co Muzeum Beskyd na zámku ve Frýdku Místku otevřelo novou výstavu „Proč?… protože Karel Loprais“. Už tehdy se tvůrci s pražským Národním technickým muzeem domluvili na jejím opakování v hlavním městě. A úspěšnou výstavu si můžeme připomenout právě teď.

V Národním technickém muzeu v Praze je od 1. března nově k vidění stejná tematická výstava „Proč?… protože Karel Loprais“, která potrvá až do letošního 17. září. Znovu tak dává šanci nahlédnout do života a sportovní kariéry muže, který už navždy bude spojen s původním Dakarem na trase Paříž–Dakar a soutěžními Tatrami. Jeho životní příběh vám připomenou autentické fotografie, dvě desítky modelů všech „Lopraisových Tater“ i dvě originální kombinézy ze soutěže.

Foto: Národní technické muzeum v Praze

Výstava „Proč?… protože Karel Loprais“ v Národním technickém muzeu v Praze.

Největším exponátem výstavy je nepochybně závodní Tatra 815 4×4 s přezdívkou Puma. Nejúspěšnější český sportovní automobil všech dob pochází ze sbírky Národního technického muzea a Karel Loprais s ním do soutěže startoval hned čtyřikrát. V letech 1998, 1999 a 2001 s ním dokonce vyhrál, přičemž v roce 2000 dojel na druhém místě. Jedinečnou příležitostí je i možnost spatřit originální cenu pro vítěze Rallye Dakar, kterou je závodníky tolik vytoužená soška beduína. Karel Loprais ji získal v roce 1995.

Základní informace o výstavě Proč?… protože Karel Loprais

KDY: od středy 1. března do neděle 17. září

OTEVÍRACÍ DOBA: od úterý do neděle 9:00 až 18:00, v pondělí je otevřeno pouze o státních svátcích (standardní otevírací čas)

VSTUPNÉ: základní vstupné činí 280 Kč, zlevněné vstupné je 150 Kč, děti od 6 do 15 let zaplatí 60 Kč a rodinné vstupné činí 560 Kč

Reklama

Načítám