Hlavní obsah

Máte doma závodnický talent, ale světový motorsport je příliš drahý? Janík a Orlen rozjíždí vlastní juniorku

Foto: Janík Motorsport

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Program Junior Orlen Team od českého týmu Janík Motorsport chce vychovávat budoucí hvězdy světového motorsportu. Mladým nadějím dá šanci ukázat se v automobilových i formulových sériích.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stáj ze Šternberka potvrdila, že se v rámci programu Junior Orlen Team zaměří na intenzivní rozvoj mladých jezdeckých talentů. První naděje nasadí Janík Motorsport už letos v šampionátech F4 Central European Zone a Clio Cup. Cesta z motokár do velkého motorsportu – kde se kariéra nejednoho velkého talentu zadrhla - by tak pro vybrané šťastlivce mohla být konečně dostupnější.

Závodní série F4 CEZ je novým šampionátem monopostů F4 pro region střední a východní Evropy. Janík Motorsport tu bude závodit s nejnovější generací vozu Tatuus F4-T421 a jeho prostředí se má stát odrazovým bodem pro mladé jezdce, kteří chtějí postoupit z motokár o úroveň výše. Celá soutěž se jede pod taktovkou FIA, která chce tímto krokem poskytnout vysokou úroveň závodění za přijatelnou cenu.

V novém šampionátu pojede letos pod záštitou Junior Orlen Team patnáctiletý polský pilot Franciszek Hałatnik, který do monopostu usedne z Fiatu 500: „Rozhodně se na konci sezony spokojím jen s tím nejlepším výsledkem, chci být první! Dlouhodobým kariérním cílem je další posun ve formulových sériích,“ uvedl mladičký Polák.

Foto: Janík Motorsport

Šéf týmu a závodník Vašek Janík s mladičkými hvězdami své juniorky.

V sérii Clio Cup nasadí juniorka Janíkovců jeho krajana Juliana Śmiechowskiho, polského vicemistra v automobilových závodech Trofeo di serie 2023 a druhého vicemistra polského RallyCrossu 2023 ve třídě SC Cup. „Jsem rád, že mohu být součástí profesionálního týmu. Pro mě je to vstup do velkých závodů, výhodou bude také přítomnost zkušených jezdců.“

Obě soutěže, tedy F4 CEZ i Clio Cup, zavítají letos také do České republiky. O víkendu 3. a 4. srpna se pojede na mosteckém autodromu, 7. a 8. září je v plánu Brno.

Reklama

Načítám