Hlavní obsah

Maserati představilo menší SUV Grecale: Nabízí skvělý design, špičkové technologie a silné motory

Foto: Maserati

Zbrusu nový typ Grecale půjde proti Porsche Macan, BMW X4 nebo třeba Mercedesu GLC Coupé. Vrcholná verze Trofeo nabídne výkon až 530 koní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové kompaktní stylové SUV od italské značky Maserati se oficiálně představilo. Elegantní a zároveň sportovní design jen tak nikoho nepřekvapí – ten Italové prostě umí. Překvapením však mohou být zajímavá technická či technologická řešení, jako je například hlasové ovládání propojené s aplikacemi vyvinutými se společností Amazon.

Článek

Grecale. To je jméno nového modelu Maserati, které si musíme zapamatovat. Grecale je o kus menší než prozatím jediné SUV značky, typ Levante a sdílí několik dílů s SUV sesterské italské značky Alfa Romeo, typem Stelvio – byť to na první pohled nevypadá.

Design

Foto: Maserati

Maserati Grecale se bude prodávat v několika verzích – GT, Modena a Trofeo (na obrázku) se spalovacími motory, později přijde elektrická varianta Folgore

Dominantou přídě je masivní mřížka inspirovaná větším bratrem Levante, oproti němu však nemá přední mlhovky, které dělají příď uhlazenější. Grecale potom v základu jezdí na 19palcových litých kolech, ve vyšších výbavách však dostanete 21palcová. Dále při pohledu z boku nesmí chybět typické tři výdechy za předními blatníky.

S typem Levante potom Grecale sdílí splývavou záď, v jejíž blízkosti se na C-sloupku hrdě tyčí znak Maserati, takzvaný Neptunův trojzubec. Na designově vyvážené zádi potom vidíme velký chromovaný nápis „Maserati“ a koncové svítilny propojené chromovým pruhem. Optika zadního osvětlení má tvar bumerangu, což má evokovat dnes klasický typ 3200 GT.

Pohon a technika

Foto: Maserati

Základ budou tvořit dvě výkonové verze 2,0l přeplňovaného čtyřválce s mild-hybridem o výkonu 300, resp. 330 koní. Vrcholné Trofeo nabídne až 530 koňských sil

Není mnoho automobilek, které se stále drží starých dobrých spalovacích motorů, avšak Maserati je jednou z nich. Grecale dokonce nabízí hned tři benzinové motorizace – 2,0l přeplňovaný čtyřválec spřažený s mild-hybridním systémem, a to o výkonu 300, případně 330 koní. Zrychlení z nuly na sto bude trvat okolo 5 sekund.

Pro fajnšmerky tu potom bude verze Trofeo, kterou pohání 3,0l dvakrát přeplňovaný V6, který je odvozený od jednotky v úchvatném supersportu MC20. Ten dává výkon 530 koní a 620 Nm točivého momentu. Vrcholné Trofeo pak údajně umí zrychlit z klidu na stovku za 3,8 sekundy.

Každé benzinové Maserati Grecale potom bez ohledu na motorizaci má ve standardu pohon všech kol a osmistupňový automat, dokonce dostanete samosvorný diferenciál na zadní nápravě (s výjimkou výchozí verze GT, kde je za příplatek). U ostatních verzí si lze připlatit za adaptivní podvozek nebo vzduchové odpružení.

Vzduchové odpružení bude patrně za tučný příplatek, avšak v terénním módu bude umět auto zvýšit o 30 mm, při zaparkování jej pro změnu o 35 mm sníží pro usnadnění nastupování a vystupování. Jedinou verzí, která bude mít vzduchové odpružení ve standardu, bude vrcholné Trofeo.

Folgore neboli blesk

Foto: Maserati

Elektrická verze Folgore se má dostavit časem. A bude pekelně rychlá!

Další variantou nového Maserati Grecale bude varianta Folgore, což v italštině znamená blesk, a bystrý čtenář už patrně tuší, kam tím míříme. Jasně, bude to elektrická verze. Bude používat baterii o kapacitě 105 kWh, což je stejná velikost, jakou má například BMW iX 50, což by mělo zajistit dojezd na jedno nabití nějakých 560 km.

Maserati u „Bleska“ zatím neuvádí výkonnostní statistiky, jediné, co víme, je hodnota točivého momentu – 800 newtonmetrů. Což je o 100 Nm více, než kolik dostanete ve srovnatelné Tesle Model Y Performance, která dělá sprint na stovku za 3,5 sekundy. Maserati Grecale Folgore by tedy mělo být ještě rychlejší!

Interiér

Foto: Maserati

Stylový a moderní interiér se Italům povedl. Hlavní panel je sice téměř výhradně dotykový, na volant však Maserati logicky umístilo klasická tlačítka

Interiér většího typu Levante by už mohl leckdo nazvat mírně zastaralým – to ale rozhodně neplatí v případě typu Grecale. V jeho kabině najdeme naprosté minimum fyzických tlačítek, neboť se tu téměř všechno ovládá přes hlavní dotykový displej infotainmentu, který ve spodní části plynule přechází v dotykové ovládání klimatizace nebo intenzity osvětlení.

Zpoza volantu, na kterém se nachází většina fyzických tlačítek a krásná hliníková pádla řazení, prosvítá další digitální displej – digitální jsou kupodivu i typické hodiny uprostřed palubní desky. Jinak tu najdeme ohromnou plochu té nejkvalitnější kůže s krásným vzorováním v sedadlech a kontrastním prošíváním, na palubní desce je potom několik chromovaných doplňků, které trochu osvětlí jinak tmavě laděný, sportovní interiér.

Zahájení prodeje a cena

Úplně přesné údaje v této oblasti prozatím neznáme. Víme však, že spalovací verze typu Grecale půjdou do prodeje už v průběhu druhé poloviny letošního roku s cenou okolo 1,5 až 1,8 milionu korun. U vrcholné verze Trofeo pak počítejte s cenovkou 2,7 až 3 miliony korun.

Reklama

Načítám