Hlavní obsah

Když se zkříží futuristická Staria s ikonickým ix20: Tenhle Hyundai chceme, tak proč ho nemůžeme mít?

Foto: Hyundai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korejská automobilka neustále rozšiřuje svůj sortiment. Nejnovějším přírůstkem je kříženec SUV a rodinného minivanu, který by mohl mít úspěch i u nás. Jenže…

Článek

Znáte Hyundai Stargazer? Pokud ne, nemáte se za co stydět. Jde o vůz inspirovaný designem neotřelé Starie, avšak v menším těle a určený výhradně pro asijské trhy. Tento kousek se nyní dočkal provedení s označením X, tedy varianty se stylem crossoveru a ochrannými plasty kolem karoserie.

Stargazer X se vyznačuje výraznou maskou chladiče, již doprovází úzká diodová linka světlometů. Nešetřilo se chromem, ve spodní části karoserie pak nelakovanými plasty, které korespondují s dvaceticentimetrovou světlou výškou. To je slušná hodnota, na niž u nás nedosahují ani leckterá SUV! Dobrodružnější celek pak dotváří dvoubarevná sedmnáctipalcová kola z lehkých slitin či střešní ližiny.

Ryzí terénní dobrodruh to není, technika v útrobách totiž spoléhá pouze na pohon předních kol. Pod kapotou pak pracuje motor ze staré školy – atmosférická čtyřválcová patnáctistovka s výkonem 85 kW a točivým momentem 144 newtonmetrů, kterou u nás dobře známe ze základní i30. Zákazník má na výběr mezi šestistupňovým manuálem, případně samočinným CVT.

Nešetřilo se ani na výbavě, vždyť Stargazer X disponuje třeba osmipalcovou obrazovkou multimediálního systému, ambientním osvětlením, audiosystémem Bose či čalouněním z umělé kůže s červeným prošíváním. Auto má na délku skoro 4,5 metru a v závislosti na konfiguraci pojme šest až sedm cestujících. Se vzpřímenými sedadly má zavazadelník objem 200 litrů, sklopením zadní lavice však vzroste na skoro trojnásobek.

Neméně zajímavá je cenová politika. Stargazer X totiž začíná na dvaadvaceti tisících amerických dolarech, což je v přepočtu 490 000 Kč. Pokud byste se spokojili se standardním modelem bez prvků crossoveru, cenu stlačíte dokonce k částce 400 000 Kč. Takže tu máme kompaktní auto s velkoprostorovým pojetím, futuristickým designem a jednoduchou technikou za slušný peníz - takový kříženec mezi Starií a ix20. Pokud si už připravujete peněženku, tak ještě počkejte…

Foto: Hyundai

Stargazer vypadá trochu zvláštně, ale má dobrý recept na úspěch a cenovku, která mu v tom pomůže. Škoda, že ho nemůžeme mít i v Evropě.

Tušíte správně, Evropané si mohou Stargazer X prohlédnout leda tak na obrázcích, s jeho prodejem se u nás vůbec nepočítá. To v asijské Indonésii mají větší štěstí, první zájemci už novinku mohou objednávat a dočkají se ještě letos.

Jak se vám líbí Hyundai Stargazer?
Tady máte peníze a hned to sem dovezte!
73,3 %
Vypadá zajímavě, docela bych o něm uvažoval.
17,9 %
Tak tohle fakt ne, ať si ho nechají.
8,8 %
Celkem hlasovalo 1199 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám